Vesti > Politika

Vučić dočekan uz najviše počasti u FRANCUSKOJ: "Slava našim precima, živelo srpsko-francusko prijateljstvo" (VIDEO)

Vučić boravi u Francuskoj na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

08/04/2024 > 09:40

podeli vest:

Vučić dočekan uz najviše počasti u FRANCUSKOJ: "Slava našim precima, živelo srpsko-francusko prijateljstvo"  (VIDEO)
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Palatu invalida u Parizu, gde su ga dočekali vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Republike.

Za predsednika Vučića ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a potom će biti intonirane himne Srbije i Francuske.

Predsednik se i putem zvaničnog Instagram naloga zahvalio domaćinima na toplom dočeku i tradicionalnom prijateljstvu prema Srbiji i srpskom narodu.

- U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije - nisu samo reči sećanja na herojsku prošlost, već zavet i osnova na kojoj gradimo sadašnjost i koračamo zajedno u budućnost i nove pobede.

- Francuska i njen narod će u nama uvek imati pouzdanog partnera i prijatelja koji će ih voleti, kao što je Francuska volela nas. Slava našim precima i živelo srpsko-francusko prijateljstvo! - objavljeno je na Instagram profilu Budućnost Srbije. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekan ispred Palate Invalida u Parizu gde je položio je venac na spomen-ploču „Vernost za vernost“.

On je sa generalom Abadom izvršio smotru garde, pa zatim položio venac na tablu "Vernost za vernost".

Na tabli piše, na francuskom jeziku: "U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije."

Predsednik i general Abad su minutom ćutanja odali počast srpskim borcima.

- Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije - ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata.

 

Podsetimo, Vučić boravi u Francuskoj na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Ranije danas, objavljeno je da je predviđeno da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.
 

Ostavite komentar