Vesti > Politika

PREDSEDNIK SRBIJE STIGAO ISPRED JELISEJSKE PALATE! Makron dočekuje Vučića!

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

08/04/2024 > 20:15

podeli vest:

PREDSEDNIK SRBIJE STIGAO ISPRED JELISEJSKE PALATE! Makron dočekuje Vučića!
Foto: Printscreen Facebook/buducnostsrbijeav


Predsednik Vučić boravi u poseti Francuskoj na poziv predsednika Makrona. Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

 

 

- Normalizacija odnosa sa Kosovom je obećanje i zalog za stabilnost regije i našeg kontinenta, Francuska će nastaviti da podržava posredničku ulogu EU, želim da pozdravim gestove na obe strane, ali treba sad ići još dalje - rekao je predsednik Makron.

Istakao je i da učestalost kontakata govori o odnosima dve zemlje, kao i intenzivnost bilateralnih odnosa.

- Ono pokazuje koliko je prijateljsto dve zemlje važno za Francusku: Prijateljstvo koje je obeleženo posvećenosti Srbije evropskoj budućnosti. Srce našeg partnerstva je podrška Francuske evrointegracijama Srbije -  rekao je Makron.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras u Jelisejskoj palati u Parizu da je Srbija na Francusku uvek najviše računala i u Prvom i Drugom svetskom ratu, pa tako i danas kada imamo neki problem.

"Mi danas, ove godine obeležavamo 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi. Na Francusku smo najviše računali i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I danas, kada imamo problem, kada imamo muku neku, ja želim da vam kažem da sam i lično uvek mogao da se oslonim na Vas, da Vas pozovem. Želim francuskom narodu da kažem da su retki lideri u Evropi i svetu koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

On je istakao da Makron ima izuzetnu osobinu da je želeo da čuje mišljenje i da sasluša, makar mu se to mišljenje nije dopadalo uvek, makar mislio sasvim suprotno, one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu.

"I beskrajno mu hvala na tome. Naši odnosi ekonomski su neuporedivo bolji nego što su bili. Gotovo smo prethodnih pet godina udvostručili našu trgovinsku razmenu i ona mora i može da bude još mnogo veća. Od tada je Vansi sa nama potpisao koncesioni ugovor za aerodrom. Naš aerodrom biće jedan od najlepših evropskih aerodroma, a već je i danas. Na njemu se pored srpske viori i francuska zastava. Naglasio je da je sve više francuskih investitora, ukupno 339 u našoj zemlji koje zapošljavaju trenutno 11.125 radnika.

"Takođe, želim da kažem da smo obavili važne razgovore sa EDF-om i kompanijom Daso danas i verujem da smo blizu ne samo velikih poslova, već strateški važnih stvari za Srbiju radeći sa Francuskom kao ključnim partnerom u EU", rekao je Vučić. Istakao je da istovremeno očekujemo francusku podršku i svim ostalim sferama društvenog života.

 

Ostavite komentar