Vesti > Srbija

Lučić: Ponovo smo pokrenuli PITANJE dodele TREĆE LICENCE na KiM

Zbog poteza prištinske administracije oko 30.000 domaćinstava bi moglo da ostane bez interneta i televizije, kazao je Lučić

Izvor: K1info/Tanjug

19/09/2023 > 17:29

podeli vest:

Lučić: Ponovo smo pokrenuli PITANJE dodele TREĆE LICENCE na KiM
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da Telekom na KiM dva velika problema s prištinskom administracijom, koje pokušava da reši sa predstavnicima međunarodne zajednice u Prištini, zbog čega, pored ostalog, više 30.000 srpskih domaćinstava može da ostane bez interneta i televizije.

Lučić je rekao za Tanjug da je Telekom opet pokrenuo pitanje dodele treće licence, koja je predviđena Briselskim sporazumom.

On je naveo da je prvi problem rešenje koje je donela kosovska agencija za privredne registre, a prema kojem će ta kompanija biti izbrisana iz njega.

- To je urađeno apsolutno nezakonitim rešenjem, samo zato što jedan član ima pasoš u kojem piše da mu je mesto rođenja Republika Srbija - rekao je on.

Dodaje da je svrha takvog postupka to što se približava rok za odgovor na žalbu srpske kompanije, koji bi trebalo da bude do kraja nedelje.

Ukidanje interneta uznemirilo bi Srbe na KIM

- Želeli smo svim međunarodnim faktorima ovde u Prištini da objasnimo kako je taj slučaj velilko kršenje lokalnih zakona i Briselskog sporazuma, s jedne strane, dok s druge to može da ima nesagledive posledice, jer bi isključivanje 30.000 domaćinstava sa komunikacija - interneta i televizije, dovelo do eskalacije velikih razmera - naveo je Lučić 

Istakao je da su predstavici kompanije zbog toga hteli i lično da porozgovaraju s predstavnicima međunarodne zajednice, jer su oni ovde prvi do prištinske administracije.

- Drugi razlog zbog koga smo ovde, takođe je u sklopu ovih pritisaka na MTS poslednjih par meseci, jer je komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak prema kojem smo mi akvizirali četiri operatera na nezakonit način i rečeno je da to nismo prijavili komisiji, iako po tom starom zakonu nismo ni trebali - napomenuo je Generalni direktor Telekoma Srbija.

Naveo je da je danas saslušanje povodom toga i da se advokatski tim kompanije za to dobro pripremio.

- Međutim, to nije ni blizu takvog prioriteta, kao ovaj prvi razlog, jer mogu samo novčano da nas kazne, ali ćemo se i tu boriti da se to ne dogodi - naglsio je Lučić.

Dodao je da ta novčana kazna može da ide do 10 odsto prihoda lokalne kompanije, ali mnogo je drastičnije ovo prvo gde Priština pokušava da ugasi kompaniju. 

- Pored toga, kada smo već međunarodnoj zajednici predstavili Telekom, opet smo pokrenuli i pitanje treće licence, jer je u Briselskom sporazumu, pa i u tom našem rešenju kada odete u njihov APR, odakle hoće da nas izbrišu, piše da smo dobili fiksnu cenu za čitavu teritoriju Kosova i Metohije, a privremenu licencu do tendera za treću licencu, gde mi možemo da učestvujemo - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, tender za treću licencu se i ne raspisuje zato što svi znaju da bi Telekom Srtbija bila pobednik, pa zbog toga na KiM ima samo dva operatera sa lokalnom dozvolom.

- Smatramo da mi treba da dobijemo dozvolu ne samo da bismo mi bili na čitavoj teritoriji KiM, već u ovim srpskim delovima, jer imamo limitirani broj baznih stanica, pa sve više ljudi ima problema, a mi smo sprečeni da rešimo taj elementarni problem - rekao je Lučić.

Na kraju je poručio da pored rešavanja pomenuta dva kritična problema, tim Telekoma ide u neku vrstu kontraofanzifve.
"Pokušavamo i da postavimo to pitanje treće licence, koju bismo mi sigurno dobili", naglasio je Lućić. 
 

 

 


 

Ostavite komentar