Vesti > Politika

LJEPOJEVIĆ: Mala je VEROVATNOĆA da će Amerika PREUZETI PREGOVORE Beograda i Prištine, Kosovo je NJIHOV PROJEKAT

Problem je sa kojim bi autoritetom Amerika to uradila, jer EU ima legitimitet s obzirom da je Srbija kandidat za članstvo, kaže on

Izvor: K1info/Tanjug

18/09/2023 > 12:01

podeli vest:

LJEPOJEVIĆ: Mala je VEROVATNOĆA da će Amerika PREUZETI PREGOVORE Beograda i Prištine, Kosovo je NJIHOV PROJEKAT
Foto: Tanjug printscreen


Spoljnopolitički komentator Siniša Ljepojević izjavio je danas da je malo verovatno da će Amerika direktno preuzeti pregovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Istakao je da je čitav kosovski projekat američki projekat, i da su dosadašnji pregovori o normalizaciji odnosa, kojima je EU bila domaćin, vođeni pod američkom kontrolom i na američku inicijativu.

- Malo je verovatno da će Amerika direktno da preuzme te pregovore. Postavlja se formalni problem, sa kojim kapacitetom i autoritetom Amerika, kao jedna zemlja, diktira i preuzima pregovore o tako važnom problemu, jer ipak EU, u kakvom god da je stanju, formalno ima neki legitimitet u tome jer je Srbija kandidat za članstvo u EU i na evropskom putu - objasnio je on za Tanjug.

Ljepojević smatra da će Generalna skupština Ujedinienjnih nacija, koja se održava ove nedelje u Njujorku, proteći u senci rata u Ukrajini koji još uvek traje.

Ali, napominje da je ona uvek dobar povod da se lideri zemalja iz celog sveta sastanu na jednom mestu i porazgovaraju, kako bi se stekao utisak o ambijentu u kojem svet živi.

Prema njegovim rečima, pomoć koju SAD sprema Ukrajini, a koja bi trebalo da bude obelodanjena na sastanku predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u četvrtak u Beloj kući, ne pomaže mnogo samoj Ukrajini ne samo u tajnim operacijama, nego i ekonomski, jer, kako je objasnio, oko 70 odsto američke pomoći Ukrajini završi u američkim kompanijama.

- Rat je naravno i veliki posao, na žalost, tako da će to više biti jedna medijska predstava kako Amerika ne napušta Ukrajinu, pošto se u poslednjem vreme govori o mogućnostima da se Zapad, i pre svega Amerika, izvuku iz Ukrajine. Sigurno će biti poruka da Amerika ne napušta Ukrajinu, i da se na taj način rat nastavlja - ocenio je Ljepojević.

Kaže da je važno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude na Generalnoj skupštini UN, i iskoristi priliku da za relativno kratak period sretne što više lidera sveta, oseti puls međunarodne situacije i u tom kontekstu dođe do razgovora o mogućnostima rešavanja problema KiM.

- Generalna skupština je mnogo širi ambijent nego što je to EU, i u tom smislu je vrlo važno da je na tako visokom nivou delegacija Srbije prisutna u Njujorku - naveo je Ljepojević.

Ostavite komentar