Vesti > Srbija

Vojska Srbije se POJAČAVA: Prvi ugovor sa UAE o kupovini DRONOVA "SAMOUBICA"

U srpskoj odbrambenoj industriji značajno rasti plate, jer je "tržište neverovatno, svi hoće da ratuju i spremaju se za rat", kaže Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

21/02/2023 > 12:32

podeli vest:

Vojska Srbije se POJAČAVA: Prvi ugovor sa UAE o kupovini DRONOVA "SAMOUBICA"
Foto: Facebook/Aleksandar Vučić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Abu Dabiju da ćemo u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova "samoubica", koji će veoma brzo stići u Srbiju.

- To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo, nadamo se već u narednih pet ili šest meseci, moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije - rekao je Vučić novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" u Abu Dabiju.

- Na osnovu ovoga što sam mogao da vidim po izjavama Putina jasno je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, kao i inače ekskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu. To je kao što smo očekivali i očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbji, i sa zapadne strane, i od strane drugih međunarodnih faktora - rekao je Vučić.

On je rekao na sajmu naoružanja u Abu Dabiju da će u srpskoj odbrambenoj industriji značajno rasti plate, jer je "tržište neverovatno, svi hoće da ratuju i spremaju se za rat".

- Sve što proizvedemo možemo da prodamo. A da to nije moralno kažite ljudima u Kragujevcu, Čačku, Lučanima, Obrenovu, Bariču...kažite da će da ostanu bez posla posle 50 godina, jer mi nećemo da učestvujemo u prodaji oružja. Ja to neću da im kažem - rekao je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja.

On je istakao da će Srbija dok je on predsednik da razvija svoju  industriju, da se štiti i da prodaje oružje.

- Nismo započeli nijedan rat, da ratujemo nećemo, sem ako nismo napadnuti, ako hoćete možemo da pomognemo, a interesuje nas naša vojska, a onda, koliko ćemo da radimo. Tako se racionalno ponaša - ocenio je Vučić.

On je rekao i da ništa više iz Srbije neće da se izvozi osim onoga sto je višak, kao što je municija. Naveo je da će do kraja godine biti 40 modernizovanih tenkova, ali je napomenuo i da je usko grlo Tehničko remontni zavod Čačak koji ne može sve da postigne.

- Zavod je od ogromnog značaja za Vojsku Srbije, jer sve tenkove tamo modernizujemo, kao i borbeno oklopna vozila. Oni sad  dobijaju pare, ali neće moći da isporuče za 300 miliona do kraja 2024. godine teško oruđe..., to je 200 komada teške tehnike - precizirao je Vučić.

On je dodao da se sada ide na velike serije proizvodnje Pasarsa, i da se ide na integraciju sa Mistralom i dodaje da je u tom smislu sve rešeno sa Francuzima. Napomenuo je da Srbija sada ne može da dobije "pancire" zbog rata u Ukrajini, ali se razmišlja kako da se doradi potojeći S1.

Poseta šeika Bin Zajeda

Vučić je novinarima u Abu dabiju rekao da je ogromna čast što je šeik Bin Zajed posetio štand Srbije na sajmu naoružanja, kao i da su se mnogi penjali po spratovima kako bi videli koji to štand šeik posećuje.

- Sa njim sam razgovarao i pre 10 godina na ovom istom mestu, kada je sve bilo 10 puta manje i drugačije. Emirati su napredovali za 10 godina, kao i mi  - rekao je Vučić.

- Mi smo mali i siromašni i ne možemo da se poredimo sa njima, ma koliko vodili nezavisnu i samostalnu spoljnu politIku. On je veliki u finansijskom i u svakom drugom smislu - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje Tanjuga o čemu je razgovarao sa šeikom Bin Zajedom koji je posetio štand Srbije, osim o vojnoj saradnji.

Govoreći o naoružanju, on je kazao da je trenutno, zbog situacije u Ukrajini  sve drugačije, ali da se nada da će i to uskoro da se unormali, pa će i nabavka naoružanja biti normalnija.

- Sve zemlje oko nas su NATO zemlje, BiH nije, ali je NATO tamo, kao i na delu naše teritorije - na KiM. Mi sami moramo da se borimo za sve i uvezemo ono što je dozvoljeno - rekao je Vučić.

Foto: Facebook/Aleksandar Vučić

 
Municija ide kao alva

On je istakao da su ogromne promene koje Srbija pravi, kao i da sve što proizvede naša namenska industrija, to se i proda.

- Moramo da vidimo da li Petoletka u Trsteniku to može da iznese, to je velika strvar, uložićemo u nove linije kod njih. 'Sloboda' sve može da proda - granate, mine, bombe. Raketa za grad bila je 2,2 a sada je 70 odsto uvećana. To ide kao alva, prodaja municije - rekao je Vučić.

Kaže da ako Rusi dnevno potroše 35.000 municije dnevno, Ukrajinci oko 16.000, pa to puta 365 dana - ko to da proizvede.

- Sve što proizvodimo svi kupuju, ne znam kako to do sada nije završilo na ukrajinskom ratištu - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da svi vode ratove i hoće nekog da pobede, ali da Srbija mora da se snađe.

- Mi ćemo opet da se snađemo. Ja ću biti "drama kvin", ali u Srbiji ništa  neće da fali - rekao je Vučić.

Povodom kritika da za 60 miliona nije bilo tendera, on je rekao da niko nije uzeo ni dinara i upitao da li je trebalo da se čeka tri meseca umesto da se leče ljudi.

- Zamislite da nas neko napadne i raspisujem tender za puške, pištolje i metke. Mi ćemo da se snalazimo i borimo za našu zemlju i moramo da budemo sve jači - poručio je Vučić.

 

Ostavite komentar