Vesti > Svet

GOTOVO JE, sad kreće ozbiljno: BLINKEN najavio da će KINA da šalje Rusiji ORUŽJE i MUNICIJU

Državni sekretar SAD zapretio je Kinezima, istakavši da ih očekuju "ozbiljne posledice"

Izvor: K1info/Tanjug

19/02/2023 > 20:18

podeli vest:

GOTOVO JE, sad kreće ozbiljno: BLINKEN najavio da će KINA da šalje Rusiji ORUŽJE i MUNICIJU
Foto: Tanjug/AP


Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Kina razmatra da Rusiji pošalje oružje i municiju za rat u Ukrajini.

On je naveo da kineske kompanije već pružaju izvesnu podršku Rusiji, dok nove informacije sugerišu da bi Peking mogao da pošalje i oružje, prenosi BBC.

- Takva eksalacija bi značila ozbiljne posledice za Kinu - rekao je Blinken.

Kako navodi britanski javni servis, kineski predsednik Si Đinping nastoji da ostane neutralan u sukobu - pozvao je na mir, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da neće prihvatiti upiranje prstom od strane SAD u vezi sa njenim odnosima sa Rusijom.

Blinken je tokom sastanka sa direktorom Centralnog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jiem izrazio duboku zabrinutost zbog mogućnosti da Kina pruži smrtonosnu materijalnu podršku Rusiji.

On nije precizirao koje konkretno informacije su SAD pribavile o navodnim kineskim planovima.

Kako navodi BBC, odnosi između Vašingtona i Pekinga već su bili loši nakon što su SAD početkom februara oborile navodni kineski špijunski balon.

Blinken je dodao da su SAD zabrinute zbog toga što Kina pomaže Rusiji da izbegne sankcije Zapada koje imaju za cilj da oslabe rusku ekonomiju, jer trgovina Kine sa Rusijom raste, a Kina je i jedno od najvećih tržišta ruske nafte, gasa i uglja.

 

Ostavite komentar