Vesti > Svet

PUTIN GRMI IZ MOSKVE: Mi nismo hteli rat, oni će iskoristiti bilo koga - TERORISTE, NACISTE, ČAK I SAMOG ĐAVOLA

Ruski predsednik Vladimir Putin u Kremlju se obraća poslanicima oba doma ruskog parlamenta

Izvor: K1info

21/02/2023 > 10:07

podeli vest:

PUTIN GRMI IZ MOSKVE: Mi nismo hteli rat, oni će iskoristiti bilo koga - TERORISTE, NACISTE, ČAK I SAMOG ĐAVOLA
Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo


Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Moskva uradila zaista sve moguće da probleme u Donbasu reši mirnim sredstvima, ali da je Zapad iza njenih leđa pripremao drugačiji scenario.

-  Kijev je imao razgovore sa Zapadom o nabavci oružja pre početka vojne operacije u Ukrajini. Današnju poruku prenosim u vreme nepovratnih promena u celom svetu, najvažnijih istorijskih događaja koji određuju budućnost naroda - istakao je on i dodao:

- Pojmovi časti, poverenja, pristojnosti nisu za njih. Oni su navikli da pljuju ceo svet. Pokazalo se da se na isti način odnose prema narodima svojih zemalja.

Prema njegovim rečima u decembru 2021. zvanično je poslat nacrt sporazuma o garancijama bezbednosti NATO.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool

 

- Mi smo dobili direktnu odbijenicu na svim pozicijama. Tada je konačno postalo jasno da je zeleno svetlo za agresiju dato. Pretnja je rasla svakim danom - podsetio je Putin.

On je rekao da je Zapad 30-ih godina prošlog veka nacistima praktično otvorio put do vlasti u Nemačkoj.

- U naše vreme su napravili "anti-Rusiju" u Ukrajini. I to sve sa jednim ciljem – da otkinemo teritorije od naše zemlje. Amblemi nacističkih jedinica su posebno popularni kod Oružanih snaga Ukrajine, na odeći se stavljaju identifikacione oznake Vermahta. Neonacisti ne kriju čiji su naslednici - rekao je predsednik Rusije. 

Prema njegovim rečima, zapadnim političarima je svejedno ko će da ulože u borbu protiv Rusije – sve dok čine svoju volju.

- Nemoguće je pobediti Rusiju na bojnom polju, stoga se izvode sve agresivniji informacioni napadi. Oni sve vreme lažu, ne zaustavljaju napade na našu kulturu, na Rusku pravoslavnu crkvu - rekao je šef ruske države.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool

 

On je u obraćanju Federanoj skupštini rekao da Sjedinjene Države, preko NATO-a, postavljaju ultimatum Moskvi o novom START ugovoru i da  Vašington zahteva ispunjenje svih tačaka, dok on sam planira da se "ponaša kako hoće", prenosi agencija RIA Novosti.

- Početkom februara NATO je tražio da se vratimo ugovoru o neširenju strateškog naoružanja, uključujući i inspekcije objekata. To je pozorište apsurda. Znamo da je Zapad pomogao kijevskom režimu u napadu na objekte na teritoriji Ruske Federacije. I žele u isto vreme da pregledaju naše objekte? - saopštio je Putin.

Sankcije

Govoreći o sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji, Putin je ocenio da je njihov cilj bio da nateraju građane Rusije da pate, ali da to nije uspelo i da inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe, izazivaju rast cena u svojim državama.

Putin je zahvalio na hrabrosti i odlučnosti narodu Rusije i pripadnicima svih rodova Oružanih snaga Ruske federacije.

Takođe je najavio stvaranje posebnog fonda za pomoć veteranima specijalne operacije i porodicama poginulih boraca.

Predsednik Rusije je istakao da Vašington namerava da izvrši testiranje nuklearnog oružja i da postoje takve informacije.

- Rusko ministarstvo odbrane i Rosatom trebalo bi da budu spremni da testiraju nuklearno oružje ako to prvo urade Sjedinjene Države. U ovoj situaciji, Ministarstvo odbrane Rusije i Rosatom moraju da obezbede spremnost za testiranje ruskog nuklearnog oružja. Naravno, mi nećemo biti prvi koji će to uraditi, ali ako SAD izvrše test, onda ćemo i mi - rekao je Putin.

Istorijsko obraćanje

Obraćanje predsednika Rusije Federalnoj skupštini trajalo je jedan sat i 45 minuta, i ovo je jedno od njegovih najdužih obraćanja parlamentu, prenosi agencija RIA Novosti.

Ruski mediji pišu kako je reč o istorijskom obraćanju predsednika Rusije i da je govor usmeren ne samo građanima Rusije nego i celom svetu, kao i da će se govor fokusirati na rat u Ukrajini, ekonomiju i socijalnu sferu, kao i međunarodnu situaciju.

Glavni citati iz govora šefa države biće plasirani na velikim ekranima u realnom vremenu.

Oni će se videti u Moskvi, Jekaterinburgu, Novosibirsku, Čeljabinsku, Nižnjem Novgorodu, Ufi, Samari, Tjumenu, Volgogradu, Sočiju i drugim gradovima.

 

 

 

 


 

Ostavite komentar