Vesti > Svet

BAJDEN U KIJEVU OBEĆAO još pola milijarde dolara pomoći Ukrajini, poruka Putinu - NIKO TE SE VIŠE NE PLAŠI

Predsednik Amerike rekao je to tokom sastanka sa Zelenskim u Kijevu, gde je doputovao u nenajavljenu posetu

Izvor: K1info/Tanjug

20/02/2023 > 13:14

podeli vest:

BAJDEN U KIJEVU OBEĆAO još pola milijarde dolara pomoći Ukrajini, poruka Putinu - NIKO TE SE VIŠE NE PLAŠI
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci


Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je danas dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći Ukrajini, tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, gde je doputovao u nenajavljenu posetu.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je Bajden takođe najavio još jednu isporuku kritične opreme, uključujući artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare za vazdušno osmatranje, kao i dodatne sankcije protiv kompanija i elita koje pokušavaju da pomognu rusku ''ratnu mašineriju''.

- Tokom prošle godine, Sjedinjene Države su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine uz neviđenu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku – i ta podrška će trajati' - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP Photo/(Ukrainian Presidential Press Office

 

Bajden je ocenio da je Putin, kada je  započeo ''svoju invaziju'' prošle godine, mislio da je Ukrajina slaba i da je Zapad oslabljen, ali da je pogrešio.

- Godinu dana kasnije, Kijev opstaje. I Ukrajina opstaje. Demokratija opstaje - rekao je Bajden tokom sastanka sa Zelenskim, koji je održan uoči godišnjice od početka ruskog napada na Ukrajinu, prenosi AP. 

Zelenski je Bajdenu rekao da je njegova poseta "izuzetno važan znak podrške svim Ukrajincima", dodaje Reuters.

Kuleba: Poseta Bajdena Kijevu signal Rusiji da je se niko ne plaši

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da je današnja poseta predsednika SAD Džozefa Bajdena Kijevu jasno signalizirala Rusiji da je se niko ne plaši i ocenio posetu kao pobedu ukrajinskog naroda i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

 

Kuleba je u saopštenju naveo da je poseta istorijska i da su i Bajden i Zelenski zadovoljni razgovorima, preneo je Reuters.
Ova poseta je pobeda ukrajinskog naroda i predsednika Zelenskog, istakao je on.
 Izvedena je uprkos svemu, zarad pobede Ukrajine i celog slobodnog sveta, naveo je Kuleba.
On je poručio da je to je jasan signal da se Rusije niko ne plaši.

Širom ukrajinske prestonice danas su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, ali za sada nema izveštaja o ruskim raketnim ili vazdušnim napadima. 

Bajden je danas doputovao u nenajavljenu posetu glavnom gradu Ukrajine.

Prethodno su se pojavile glasine da će u Kijev doputovati visoki politički zvaničnik, a mnogi su posumnjali da je reč o predsedniku SAD.

U saopštenju Bele kuće objavljeno je da će se Bajden nakon sastanka sa Zelenskim sastati i sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom i drugim liderima zemalja saveznica Ukrajine.

 

 

 


 

 

Ostavite komentar