Vesti > Srbija

Ko je sve DOBIO ODLIKOVANJE? Posthumno nagrađeni Mihajlović i Kovač, naklon Radmili Živković, Grenelu i Babajevu...

Vi danas nosite veću odgovornost od onih koji nemaju odlikovanje - rekao je Vučić dobitnicima

Izvor: K1info/Tanjug

15/02/2023 > 12:44

podeli vest:

Ko je sve DOBIO ODLIKOVANJE? Posthumno nagrađeni Mihajlović i Kovač, naklon Radmili Živković, Grenelu i Babajevu...
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da odlikovanjima koja se danas uručuju povodom Dana državnosti Srbija pokazuje da ne zaboravlja prijatelje države, da misli na sve one koji su nešto učinili za nju i za njene građane.

On je na ceremoniji dodele ordenja u Predsedništvu Srbije rekao da su se dobitnici, prihvatajući ordenje, svrstali u red pojedinaca i institucija bez čijeg delovanja Srbija ne bi bila ono što jeste danas - prosperitetna država koja poštujući diplomatske običaje gaji iskrena prijateljstva sa narodima širom sveta.

- Vi koji ste povodom Dana državnosti zaslužili ovo blistavo odlikovanje znajte da su u vas uprte oči građana, kao i njihovo neiscrpno poverenje u vašu ljubav i lepe namere. Vi danas nosite veću odgovornost od onih koji nemaju odlikovanje. Vaš posao je da služite državi na svakom mestu, od kafane i restorana, kućnog podruma do ulice, na svakom mestu i uvek morate da budete uz svoju državu, nikad protiv nje - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Radmila Živković

On je naglasio da nema lepšeg zadatka i cilja nego da se voli i čuva država, kao i da ne postoji ništa uzvišenije.

- Danas kada je naša zemlja pritisnuta sa više strana i u vreme kada kroz svoju istoriju najbrže ekonomski napreduje moramo jasno da kažemo svima, bez obzira koliko ćemo dobronamernih da imamo sa jedne koji nas ubeđuju da je ta strana jedina dobra za našu zemlju i jednako takvih sa druge strane koji će nas neumerno ubeđivati da je izbor za tu stranu jedini moguć za Srbiju i njen opstanak, nemamo ništa od ta dva izbora već jednu mogućnost - da budemo svoj na svome, brinemo i čuvamo svoju državu - poručio je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

On je kazao i da mu je čast što baš on u svojstvu predsednika dodeljuje nasleđe Karađorđa i Miloša Velikog, koje nas obavezuje da budemo hrabri i mudri u najtežim trenucima.

- Hvala vašoj svetosti, svim prijateljima iz regiona, Srbima iz različitih država koji su danas ovde, predstavnicima našeg naroda iz drugih zemalja koje nisu sa prostora SFRJ, jer pripadamo istom rodu i imamo isti jezik i kulturu. Uvek ćemo biti uz vas, hvala predsedniče Republike Srpske što ste uvek sa nama i svima drugima iz RS - rekao je Vučić.

On se patrijarhu Porfiriju zahvalio na podršci državi i istakao da je danas u Miloševoj crkvi podignutoj 1823. godine video koliko je dobro jedinstvo države, naroda i crkve.

Kako je rekao, to je doprinelo srpskom prosperitetu u 19. veku i izrazio nadu da u 21. veku nećemo prokockati sve te dobre stvari.

- Sretenje je i državni i nacionalni i verski praznik. Crveno slovo u srpskom kalendaru. Neka živi Srbija - poručio je Vučić.

Inačer, ceremonija dodele odlikovanja počela je danas intoniranjem himne "Bože pravde", a prisustvuju joj i premijerka Ana Brnabić, predsednik RS Milorad Dodik i patrijarh Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije, kao i veliki broj zvanica.  

Ko je sve dobio odlikovanje?

Posthumno su odlikovani Siniša Mihajlović i Kornelilje Kovač, a među dobitnicima su i Radmila Živković, Konstantin Kostjukov, Lazar Ristovski, dr Milovan Bojić, Ričard Grenel, Stanislav Hočevar i brojne naučne, medicinske, obrazovne i školske institucije i ustanove.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane, i postignute rezultate u oblasti sporta. Istim ordenom posthumno je odlikovan Kornelije Kovač za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti. 

Pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, potpukovnik Dejan Stanojević takođe je posthumno odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Glumica Radmila Živković dobila je Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume. 

Zlatnu medalju za zasluge dodeljen je operskom pevaču Željku Lučiću za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti operske umetnosti. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sahil Babajev

Baletski igrač Konstantin Kostjukov dobio je Zlatnu medalju za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti. 

Glumcu Lazaru Ristovskom dodeljen je Orden Karađorđeve zvezde za naročite zasluge i uspeh u javnim i kulturnim delatnostima.
Sretenjski orden prvog stepena dobio je profesor dr Milovan Bojić za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine.

Ordenom Srpske zastave prvog stepena nagrađen je Ričard Alen Grenel, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i SAD, kao i Sahil Babajev za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžan.

Orden Srpske zastave prvog stepena dodeljen je i Stanislavu Hočevaru za istaknute zasluge i lični doprinos u širenju sloge, mira, duha tolerancije i verske saradnje.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Vukov sabor u Tršiću, Mašinski fakultet u Beogradu, Narodni muzej Niš, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor...

Sretenjski orden trećeg stepena dodeljeni su Etnografskom institutu SANU, Institutu za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić, Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Pozorištu lutaka "Pinokio", Klinici za digestivnu hirurgiju - Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dušan Mihajlović, sin legendarnog fudbalera Siniše Mihajlovića

Sretenjski orden trećeg stepena dodeljen je Gimnaziji "Veljko Petrović" iz Sombora, OŠ"Vuk Karadžić" iz Sočanice i OŠ "Miladin Mitić" iz Lapljeg Sela i Gimnaziji "Žarko Zrenjanin" iz Vrbasa. 

Istim ordenom nagrađeni su i filmski festivali - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma "Martovski festival" i Filmski festival u Sopotu.

Zlatna medalja za zasluge dodeljena je Streljačkom savezu Srbije, Društvu matematičara Srbije, Fondu za inovacionu delatnost, diplomati Živadinu Jovanoviću, fizičaru Jakši Vučičeviću, dirigentu Bojanu Suđiću i modnoj kreatorki Verici Rakočević.

Biblioteka Matice srpske dobila je Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja.

Isto priznanje dobila je i Beogradska filharmonija za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti, povodom 100 godina postojanja. 

Tim ordenom nagrađen je i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Konstantin Kostjukov

Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađeno je Jugoslovensko rečno brodarstvo a. d. Beograd povodom 130 godina uspešnog rada, kao i Institut za sudsku medicinu "Milovan Milovanović" Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ordenom srpske zastave trećeg stepena odlikovana je Elena Mina, a akademik Vladimir Kanjuh Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Sretenjskim odrenom trećeg stepena odlikovani su  Džez orkestar Big Bend RTS, Niški simfonijski orkestar,  Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma „Martovski festival“, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, Filmski festival u Sopotu, PTT muzej, Svetlana Stević, Živanko Radovančev, Bora Dimitrijević, Slavko Mitrović Cale - Sretenjskim ordenom trećeg stepena. 

Jelena Mitrović, Slobodan Lalić, prof. dr Dragan Bošković, Saša Dimitrijević, Ranko Tomović, Zoran Kalabić, Aleksandar Nikolić odlikovani su Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Dejan Pantić dobio je Zlatnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić“, a nju su posthumno dobili i poručnik Božidar Žugić i Fevzi Šilik.

Zlatnu medalju za zasluge dobili su Čen Danjen, Milan Đurić, Streljački savez Srbije, Društvo matematičara Srbije, Fond za inovacionu delatnost, prof. Mileta Poštić, Branimir Đokić, Radovan Raičević, Mlađen Cicović, Izdavačko preduzeće Pravoslavna reč Novi Sad.

Srebrnu medalju za zasluge dobili su Gabrijela Karluči, dr Jakša Vučičević,  Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno.
Vojna štamparija odlikovana je  Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije potpukovnik Slobodan Čikarić posthumno je odlilkovan Zlatnom medaljom za Revnosnu službu, dok su tri pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani zlatnom medaljom za zasluge, a 30 srebrnom medaljom za zasluge.

Osam pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dobilo je zlatnu medalju za revnosnu službu, a 49 srebrnu medalju za revnosnu službu.

 

 

Ostavite komentar