Vesti > Srbija

Slobodan ima NEOBIČAN HOBI: Treba mu 700 dana i 1.000 evra za jednu MAKETU

Užičanin je kolekcionar maketa četvorotočkaša, neke je dobio, a zbog nekih je išao i u inostranstvo

Izvor: K1info/RINA

14/02/2023 > 19:45

podeli vest:

Slobodan ima NEOBIČAN HOBI: Treba mu 700 dana i 1.000 evra za jednu MAKETU
Foto: RINA


Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku.

Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jednog fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi automobil izgledao kao pravi.

- U svetu su jako popularne ove fiće koje se sklapaju iz delova. Kupujem časopis koji izlazi jednom sedmično i u svakom novom broju je i jedan deo koji se ugrađuje u fiću. Potrebno je da sakupite sto delova kako bi sklopili takvu jednu maketu. Svaki njen deo je autentičan kao na pravom fići - rekao je Slobodan Jakovljević.

- Kada sklopite ceo automobil gde imate sve funkcije kao na pravoj, koštaće oko 110.000 dinara u razmeri 1:8. Moći ćete da upalite motor, imaće svu svetlosnu signalizaciju kao i mogućnost da se upravlja volanom, ili ako želite prozor da otvorite, sve je u detalje osmišljeno - rekao je on.

Stigao je do otprilike 60-og broja, čeka do aprila da izađu i preostali, a kada skupi sve biće mu, kako kaže, potrebno nekoliko dana da se izoluje i polako sklopi deo po deo. Na kolekciji kakvu ima ovaj Užičanin pozavideli bi mnogi, godinama sakuplja makete autića i sada je dostigao broj od više od 3000, ali to je cifra koja se stalno povećava.

- Na policama se nalaze od autića najmanjih razmera do krupnih primeraka automobila. Od majoretica, hot vilsa, medz boksa su jedni od najdražih u mojoj kolekciji u razmeri 1:64. Zatim od modela u razmeri 1:18 su golfovi gde imam sve modele od 1-7, s tim što mi nedostaje samo legendarna trojka - rekao je on.

- Najviše volim ove koje mi kolekcionari zovemo "malcima", koji su u razmeri 1:64, ali ni za njima ne zaostaje ni reli kolekcija autića. Sve ove modele ne možete kupiti u prodavnici, već se mora za njima poprilično tragati, ističe ovaj užički kolekcionar - rekao je Slobodan.

Strast i ljubav prema ovim četvorotočkašioma prenela se i u pravi život, pa je Slobodan uzeo aktivno učešće u reli trkama.

- Još kao mali zavoleo sam autiće, sada ovo što sakupljam je mnogo ozbiljnija priča u odnosu na to vreme. Vremenom ta ljubav je prešla i na pravi automobilizam - rekao je on.

- Odrastao sam u kraju u koji su dolazile velike zvezde tog sporta kao što je Vladan Dubljani, gde sam dane i dane provodio kod njega u dvorištu upoznavajući trkačke automobile i ta ljubav traje i dan danas. Reli je moja strast, i sam sam nekada to vozio, osvajač sam zlatne kacige, tj šampion u slalomu - rekao je on.

On se nada će se u nekoj skorijoj budućnosti svi primerci maketa ovih malih četvorotičkaša naći u prostoriji koja će biti posvećena upravo njima.

 

 

 

Ostavite komentar