Vesti > Srbija

Podvarijanta omikron virusa korona DETEKTOVAN u Srbiji: Kraken se veoma brzo širi

Kraken je vrlo brzo postala dominantna podvarijanta omikrona na američkom kontinentu, a zatim je krenula da se širi u Evropi

Izvor: K1info/euronews.rs

14/02/2023 > 21:00

podeli vest:

Podvarijanta omikron virusa korona DETEKTOVAN u Srbiji: Kraken se veoma brzo širi
Foto: Pixabay.com


U Srbiji je detektovan kraken - podvarijanta omikron virusa korona koja je u ekspanziji u celom svetu, saznaje Euronews Srbija u Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

- U uzorcima u Srbiji detektovana podvarijanta omikrona XBB 1.5 (kraken) - rekla je dr Sanja Jeremić, zamenica direktora Instituta za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo gde se sada radi sekvenciranje virusa korona.

Inače u poslednja 24 sata u Srbiji je na prisustvo koronavirusa testirano 10.350 osoba od kojih je virus potvrđen kod 825. Od posledica infekcije preminule su dve osobe, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je podvarijanta omikrona XBB.1.5 "najprenosivija podvarijanta koja je do sada otkrivena". Lekare brine što "Kraken" izbegava postojeća antitela u organizmu, koja su stečena kao posledica prethodnih infekcija korona virusom.

Koliko se brzo prenosi najbolje govori podatak iz SAD. Nova podvarijanta omikrona otkrivena je u državi Njujork krajem oktobra, a već do decembra više od 40 odsto slučajeva kovida 19 u toj zemlji uzrokovano je sojem XBB.1.5, navodi se u podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kraken je vrlo zarazna podvarijanta omikron soja virusa korona. Karakteriše je to što se brzo širi, ali su dosadašnja iskustva i istraživanja pokazala da ne daje težu kliničku sliku. Uglavnom se radi o povišenoj temperaturi, slabosti, grlobolji, kijanju, pojačanom curenju nosa, glavobolju, bolu u kostima.

Kraken je vrlo brzo postala dominantna podvarijanta omikrona na američkom kontinentu, a zatim je krenula da se širi u Evropi. Registrovan je u skoro svim evropskim zemljama. Među poslednjim zemljama u regionu detektovan je u Hrvatskoj 28. januara.

 

 

 

Ostavite komentar