Vesti > Srbija

E to se zove LONAC za SVADBARSKI KUPUS: Čika Milun ODJEDNOM može da NAHRANI 1.000 ljudi

Vešti kulinarski majstori svadbarski kupus spremaju u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris

Izvor: K1info/RINA

27/01/2023 > 08:17

podeli vest:

E to se zove LONAC za SVADBARSKI KUPUS: Čika Milun ODJEDNOM može da NAHRANI 1.000 ljudi
Foto: RINA


Milun dokazuje da su godine samo broj na papiru, iako gazi devetu deceniju života, a da za dobre ideje i njihovu realizaciju nikad nije kasno.

Milun Tošić iz nadaleko čuvenog sela Mrčajevci, pre nekoliko godina napravio je najveći lonac za kuvanje svadbarskog kupusa na svetu zapremine 560 litara, a sada je otišao još jedan korak dalje, nije štedeo materijal i napravio je lonac od fascinantnih 600 litara. Ovo čudo od posude stvorenu u srcu Srbije može da nahrani čitavo selo, ili više od 1.000 ljudi.

- U njega staje oko 380 kilograma kupusa, 125 kilograma mesa i dodaje se oko 60 kilograma crnog luka, 18 masti, šargarepe, beli luk i dodaje se oko pet kilograma raznih začina. Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko osam sati. Tako se dobija pravi svadbarski kupus iz srca Šumadije. Možda ima većih posuda na svetu, ali one se nalaze u muzejima, ne služe za spremanje hrane - kaže za RINU majstor Milun.

Bez čuvenog specijaliteta za koji je Milun i napravio svoj patent, ne može da se zamisli nijedno veselje u Zapadnoj Srbiji. Vešti kulinarski majstori svadbarski kupus spremaju u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris.

Upravo na taj način pravljen je i ovaj u selu Mrčajevci po kome je ovo mesto postalo poznatno po manifestaciji koja slavi čuveni specijalitet od kupusa zbog koga je Milun svoj lonac već nekoliko dana ranije morao da podloži vatrom.

- Radili su ga čuveni grnačari iz Zlakuse. Jedva su prihvatili, jer je izazov bio veliki. Materijal koji koriste su glina i kalcit, mineral koji se nalazi u požeškom selu Rupeljevo i upravo zbog toga kupus nigde nije tako sočan, kao u ovom loncu - kaže Milun.

Njegov lonac ima grejač unutra, a oko njega bude zapaljeno ukupno 12 vatri. Težak je više od 200 kilograma, oprema koja uvek ide uz njega, teži takođe oko 200 i ništa se tu ne može postaviti bez čekrka, a dobro druženje je tada uvek zagarantovano.

- Kuvanje hrane i degustiranje sa porodicom i prijateljima nikad ne bi trebalo da izađe iz mode, to je nešto najlepše što možete doživeti. Dok sam bio mlađi dešavalo se da ja napravim kupus u Mrčajevcima, sednem u auto i odem na Romaniju, kad stignem kupus još vruć a domaćini me dočakali sa bravetinom - priseća se Milun.

Sa izumom najvećeg lonca za kuvanje kupusa ipak nije kraj, jer je ovaj majstor iz Mrčajevaca osmislio i pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane i za to je 2005. godine dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu.

 

Ostavite komentar