Vesti > Srbija

Kad BAHATOST prevrši svaku meru: U Pančevu napravili - PEŠAČKI PRELAZ na PEŠAČKOJ STAZI (?!)

Pitali smo saobraćajne stručnjake da li su podsmesi građana Pančeva opravdani

Izvor: K1info

11/02/2023 > 13:15

podeli vest:

Kad BAHATOST prevrši svaku meru: U Pančevu napravili - PEŠAČKI PRELAZ na PEŠAČKOJ STAZI (?!)
Foto: K1/Marija Krudulj


Da li znate šta znači skraćenica PPP?

Pešački prelaz, na pešačkoj stazi, u gradu Pančevo. 

Niste nikad čuli? A verovatno nikad niste ni videli da je usred pešačke zone iscrtana "zebra", koja u najmanju ruku, izgleda kao "štamparska greška", jer joj tu uopšte nije mesto.  

Ovaj pešački prelaz nalazi se na trotoaru u Ulici Vojvode Radomira Putnika, tik na izlazu iz jedne garaže, a iznenađeni Pančevci kažu da ona šalje poruku da pešaci nisu više bezbedni ni na trotoaru, gde bi prema svim saobraćajnim propisima trebalo da budu "svoj na svome". 

Da li su podsmesi građana Pančeva opravdani pitali smo saobraćajne stručnjake.

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima nije predviđeno da se pečaki prelaz iscrtava na pešačkim stazama i na trotoarima. 

- Postoji jasna procedura za iscrtavanje pešačkih prelaza. Prvo se donosi odluka da je na tom mestu potreban ovakav saobraćajni znak, a zatim se radi projekat. Ukoliko svi ovi koraci nisu ispunjeni onda se radi o nelegalnoj radnji i neko bi morao da odgovara - kaže Okanović.

On dodaje da pečak ne treba da pazi na stazi koja je namenjena za njega.

- Ovim pešačkim prelazom "nametnuta" je odgovornost pešacima, uprkos tome što bi, prema svim pravilima, jedino vozači koji izlaze iz garaže morali da paze, prilagode brzinu i dobro procene situaciju. Kada bi došlo do saobraćajne nezgode, u ovom slučaju, bi bio odgovoran i pešak, iako se nalazi na pešakoj stazi - dodaje on. 

Da stvar bude zanimljivija, ova garaža je u sklpu zgrade koju građani zovu "Mortadela". Razlog za to je izgled fasade, roze boje sa nepravilnim belim tufnama i koja neodoljivo podseća na italijanski suhomesnati specijalitet.

 

 

 

 

Ostavite komentar