Vesti > Srbija

Ovo su NAJTRAŽENIJI MAJSTORI Srbije u toku zime: Dolaze iz Brusa i sada imaju PUNE RUKE posla

Dobar orezivač mora dobro da poznaje biljku, a od njihovog rada i umeća zavisi puno toga

Izvor: K1info/RINA

13/02/2023 > 08:23

podeli vest:

Ovo su NAJTRAŽENIJI MAJSTORI Srbije u toku zime: Dolaze iz Brusa i sada imaju PUNE RUKE posla
Foto: RINA


Kako su planinska sela i dalje prekrivena snegom, temperature su veoma niske, većina misli da je sada tamo pravo vreme za odmor i uživanje. Ali, istina je malo drugačija. U voćnacima ima posla na pretek.

Iz tog razloga, na vrhove Kablara stigla je specijalna četa orezivača iz Brusa koja tokom zimskih meseci odradi veoma važan posao. To je orezivanje voćki od čega zavisi berba tokom letnjih meseci.

- Sezona orezivanja krenula je još pre Svetog Nikole, od tada ne prekidamo posao, osim za praznike kada smo išli kući da provedemo vreme sa porodicom. U zavisnosti od voća, zavisi i naš učinak. Koje je voće u pitanju i tehnika orezivanja, nije svako stablo isto. Treba uočiti sve nepravilne i nerodne grane i odseći da ne bi ugrozile one koje su rodne - reako je Dragoje Pavlović.

Posle rezidbe u visinskim zonama, na preko 1000 metara nadmorske visine, silaze u Miokovce čuvene po žutom zlatu. Njihov dnevnik rezervisan je do kraja aprila.

- Ljudi krenu u jesen da zakazuju, i navala je velika. Naša ekipa broji pet članova i satnica se kreće oko pet evra po čoveku, koji za dan mogu da pređu površinu preko jednog hektara, što nije malo. Posle orezivanja šljiva selimo se na ove krupnije plodove, od jabuka, kajsija, krušaka i ostalo - rekao je on.

Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova.

Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje.

 

 

 

Ostavite komentar