Vesti > Srbija

Sklonite DECU što dalje od OBALA: Zbog poplava se ZATVARAJU se VRTIĆI i SREDNJE ŠKOLE u Raškoj

Zbog izlivanja reke Ibar održana je sednica Kriznog štaba

Izvor: K1info/Tanjug

20/01/2023 > 09:05

podeli vest:

Sklonite DECU što dalje od OBALA: Zbog poplava se ZATVARAJU se VRTIĆI i SREDNJE ŠKOLE u Raškoj
Foto: ATA Images


Kada se radi o poplavama, direktor Srbijavoda Goran Puzović je rako da je trenutno najteža situacija na Ibru gde će tokom dana biti sprovdene sve mere neophodne da se zaštite ljud nizvodno od Raške prema Kraljevu.

On je rekao da se talas na Ibru kreće prema Kraljevu, te da će u tom gradu večeras biti vrh talasa.

- Svi ljudi u slivu su upoznati i na terenu su. Pratimo situaciju - rekao je on. Puzović je uputio apel građanima da se sklone od obala reka.

- Klizavo je i sve što je na metar dva od obale je opasno. Prilaz ugrožava život. Sklonite se i sklonite decu što dalje od obala - apelovao je on. Reka Lim počela je da opada, a bila je na 30 santimetara od istorijskog maksimuma kod Prijepolja.

Zbog izlivanja reke Ibar u opštini Raška, doneta je naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola. Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena je vanredna situacija.

U toj opštini poplavljeni su industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova i sportski centri koji se nalaze kraj reke.

Ibar se izlio u Ušću, pod vodom je fabrika Ekofarm na obali reke. Vlasnik fabrike u Ušću Bojan Baltić je izjavio da je voda ušla u kompresorski deo magacina i da se nivo vode sve više podiže.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Raškog upravnog okruga Dejan Seizivić rekao je da su noćas postavljeni džakovi sa peskom u tom delu priobalja, na Laktu kod Bogutovca i u Raški.

Kako se navodi, Ibar je nadošao 25 centimetara, a meštani su pomagali da se postave džakovi. Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović rekao je da je održana sednica Kriznog štaba i da je doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola.

Naveo je da je Ibar na istorijskom maksimumu i da je veliki problem to što je reka ugozila industrijsku zonu.

- Ibar je nadolazio velikom brzinom. Imamo poplavljena domaćinstava, ali ovo je jače od svih nas - rekao je Popović.

Reka Raška je napravila problem uzvodno, a u industrojskoj zoni su dva domaćinstva ugrožena.

Ibar je u Kraljevu napunio korito i izlio se na gradsku plažu. Prema podacima RHMZ- poplavni talas iz Raške se može očekivati nizvodno od Raške za tri sata. Smenjuju se kiša i sneg. 

Na teritoriji grada Prokuplja, proglašena je vanredna situacija zbog obilnih padavina i povećanog vodostaja reke Toplice.

 

 

Ostavite komentar