Vesti > Srbija

VODENA STIHIJA preti da odnese čuvenu KUĆICU NA DRINI: Svi strahuju od VRHA POPLAVNOG TALASA u Bajinoj Bašti

Protok Drine je u ovom momentu 2.000 kubika u sekundi

Izvor: K1info/RINA

17/12/2022 > 15:15

podeli vest:

VODENA STIHIJA preti da odnese čuvenu KUĆICU NA DRINI: Svi strahuju od VRHA POPLAVNOG TALASA u Bajinoj Bašti
Foto: RINA.rs


Obilne padavine povećale su vodostaj reke Drine kod Bajine Bašte, a trenutni protok vode je oko 2.000 kubika u sekundi.

Vrh poplavnog talasa očekuje se večeras, a vodena stihija preti da se izlije na okolno zemljište, pa bi na udaru ponovo mogla da se nađe i čuvena turistička atrakcija - kućica na steni. 

Ipak, u Bajinoj Bašti se nadaju da do toga neće doći.

- Posle nekoliko sagrađenih kućica na Drini koje je voda odnela, pronađen je način da ona bude dugotrajnija, da opstane pod poplavnim talasom. Bočne strane na kućici su montažnog tipa i pred kraj turističke sezone one se demontiraju i potpuno obore, tako da kad voda nadire ona samo prođe kroz kućicu. Tako da očekujemo da će kućica izdržati ovaj poplavni talas. Kad su u pitanju kuće i staovništvo, zaštićeni smo visokom obalom - izjavio je Siniša Spasojević iz TO Bajina Bašta.

Napeta situacija jeste i nizvodno od Bajine Bašte, u opštini Ljubovija, gde se zbog porasta vodostaja sitacija prati iz časa u čas, a za sada nema izlivanja.

- Mi smo obišli ceo teren, kao i sve moguće kritične tačke. Najugroženija su vikend naselja. Trenutni protok Drine je negde oko 2000 kubika u sekundi, što je na samoj granici - rekao je Milan Jovanović predsednik opštine Ljubovija..

 

 

Ostavite komentar