Vesti > Srbija

Kućica na Drini jedva ODOLEVA naletima NABUJALE REKE: Vodena bujica preti da UNIŠTI turističku atrakciju

Kućica je izgrađena od čvrstog materijala, sva je u šafovima, tako da je na mnogo obezbeđena

Izvor: K1info/RINA

19/01/2023 > 18:27

podeli vest:

Kućica na Drini jedva ODOLEVA naletima NABUJALE REKE: Vodena bujica preti da UNIŠTI turističku atrakciju
Foto: RINA


Obilne padavine na teritoriji Bajine Baše ponovo su u opasnost dovele najveću turističku atrakciju ove opštine. Kućica na steni jedva odoleva naletima nabujale Drine. Ipak, meštani se nadaju da će kao i mnogo puta do sada ova neobična građevina izdržati. 

Foto: RINA

 

- Za sada se još uvek dobro drži i to zahvaljujući mehanizmu koji je napravljen posebno za ove situacije. Podignute su starane kući i voda za sada kroz nju prolazi, nadamo se da će tako i ostati. Očekujemo da simbol Bajine Bašte ponovo opstane pred bujicom - rekao je z RINU Siniša Spasojević iz TO Tara - Drina. 

Kućica na Drini sagrađena je davne 1969. godine i do sada ju je Drina plavila čak šest puta. Ova sedma po redu najduže opstaje. 

- Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima odignuta, stranice kuhinje su otvorene, kako nema zadnjeg zida tako nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena a reka nesmetano proticala - rekao je za RINU Milan Savić Miško.

Foto: RINA

 

- Kućica je izgrađena od jako čvrstog materijala, sva je u šafovima, tako da smo na mnogo načina uspeli smo da je obezbedimo. Izuzetni je zanimljiva za arhitekte jer se mnoge stvari primenjene na gradnji ove kućice, ne priminjuju u gradnji na kopnu - rekao je Savić Miško.

 

 

 

Ostavite komentar