Vesti > Srbija

POPLAVE okovale Srbiju: VANREDNA SITUACIJA u 5 opština, EVAKUISANE 84 osobe

Na ugroženim područjima na teritoriji Srbije ukupno je izvršeno 29 intervencije crpljenja vode

Izvor: K1info/Tanjug

19/01/2023 > 17:01

podeli vest:

POPLAVE okovale Srbiju: VANREDNA SITUACIJA u 5 opština, EVAKUISANE 84 osobe
Foto: Tanjug/ OMK MUP Republike Srbije


Usled obilnih padavina, proglašena je vanredna situacija na teritoriji pet lokalnih samouprava i to na celoj teritoriji grada Novog Pazara, kao i opština Prijepolje, Tutin i Brus, i na delu teritorije opštine Nova Varoš, saopstio je MUP.

 Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova do sada su evakuisali 84 osoba iz poplavljenih područja u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Brusu.

Foto: Tanjug/Srbijavode

 

Najviše osoba evakuisano je u Priboju - 30, a zatim u Sjenici (24), Brusu (16) , Sjenici (9) i Novom Pazaru (5), saopštio je MUP Srbije.

Trenutno je najkritičnije u Brodarevu i Prijepolju kao i u Tutinu, Novom Pazaru i Brusu gde se tokom večeri očekuje prolazak vrha talasa i smirivanje hidrološke situacije.

Foto: Tanjug/Srbijavode

 

Vanredna odbrana od poplava proglašena je Vodnim jedinicama "Lim-Prijepolje", "Ibar – Kraljevo, Novi Pazar", "Drina Loznica", "Zapadna Morava – Kruševac", "Zapadna Morava – Čačak".

Prema navodima Sektora za vanredne situacije MUP-a, na ugroženim područjima na teritoriji Srbije ukupno je izvršeno 29 intervencije crpljenja vode.

Na terenu je šest specijalistickih timova za spasavanje i rad na vodi i to: Novi Pazar (Kraljevo i Užice i Novi Pazar), Tutin (Užice), Prijepolje (pripravnost) i Raška (Kraljevo).

MUP navodi i da je na terenu ukupno 93 vatrogasaca-spasilaca sa 6 čamaca, 15 vatrogasnih vozila i 21 pumpa za crpljenje vode i 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava i 15 specijalizovane jedinice civilne zastite.

Reka Lim u Prijepolju je trenutno na koti 342 centimetara, što je 42 centimetra iznad granice vanredne odbrane od poplava.

Došlo je do izlivanja Slatinske reke u Brodarevu, Seljasnice u Prijepolju, i bujičnog potoka u naselju Vinicka u Prijepolju. U Priboju je došlo do izlivanja reke Lim u naselju Luka i Banjski čamac. Lim se izlio u Brodarevu, Ivanju i Zalugu.

Foto: Tanjug/ OMK MUP Republike Srbije

 

Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice (VSJ) su na terenu, obilaze kritične lokacije i vrše ispumpavanje vode na više lokacija.

Usled obilnih padavina došlo je do naglog porasta vodosaja reke Grabovice, za oko 80 centimetara, i njenih pritoka koje su se izlile u više ulica u gradu. Trenutno se vrši crpljenje vode na osam lokacija sa osam pumpi. 

Na teritoriji opštine Novi Pazar ekipe VSJ vrše obilazak vodotokova reka i pritoka.

Foto: Tanjug/ OMK MUP Republike Srbije

 

U Tutinu zbog obilnih padavina, došlo je do porasta vodotokova reke Vidrenjaka i Pečaonice. Lukovački potok se izlio na jednom delu i poplavio oko 10 objekata gde se voda ulila u dvorišta i podrumske prostorije. Na sanacijii čišćenju potoka rade dve građevinske mašine. 

Na reci Pečaonica došlo je do oštećenja jednog mosta, koji je zatvoren za saobraćaj, dok je zbog porasta nivoa reke Vidrenjak, voda se izlila na dva mesta i poplavila objekat autobuske i veterinarske stanice i deo magistralnog puta Tutin – Mehov krš, pa je ta deonica zatvorena za saobraćaj. 

Kako je rečeno na teritoriji Sjenice nema padavina od 14 časova, a reka Grabovica je u opadanju i voda se povukla iz dvorišta većine domaćinstava. 

 

Ostavite komentar