Vesti > Politika

Zapad NIJE SVESTAN da ove male vatre koje sami pale, mogu da naprave POŽAR, koji NE MOGU DA UGASE

Najveći uzrok problema na Kosovu je to što Kurti ne poštuje Briselski sporazum, rekao je Ivica Dačić

Izvor: K1info

12/12/2022 > 16:00

podeli vest:

Zapad NIJE SVESTAN da ove male vatre koje sami pale, mogu da naprave POŽAR, koji NE MOGU DA UGASE
Foto: YouTube screenshot


- Situacija na KiM je i ista. Ništa krucijalno se nije desilo, osim što su tenzije velike i što u ovakvoj situaciji ne znate šta sve Kurti može da uradi - kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kako je istakao da su svi u međunarodnoj zajednici svesni da je najveći remetilački faktor Aljbin Kurti.

- Naročito zato što on misli da mu je ovo prečica za rešavanje kosovskog pitanja. Očigledno je da je njegova koncepcija da raspaljuje čitav niz malih požara sa željom da se na kraju ili iznudi hitnost u nalaženju nekog rešenja koje bi njemu bilo prihvatljivo ili da se na neki način kupuje vreme, a da se ne razmatra suština tog pitanja - objasnio je on.

U Beograd na sastanak 17. decembra dolaze Eksobar, Lajčak i predstavnici Francuske i Nemačke za dijalog. 

- Oni neće moći da se ne osvrnu na aktuelnu situaciju. Neće tu biti tema samo neki papiri ili predlozi nekih dokumenata nego vi morate da rešavate te požare koje on pali, da ih gasite. Ovde je samo pitanje da li su svi oni svesni da u ovoj situaciji neki nepromišljeni događaji mogu da raspale vatru koju je jako teško posle ugasiti. Svi su svesni u međunarodnoj zajednici da je najveći remetilački faktor u ovom trenutku upravo Kurti - rekao je ministar.

Ivica Dačić rekao je da je ministarku spoljnih poslova Nemačke Analenu Berbok nemoguće promeniti.

- Ona mi je rekla da nijedan premijer Kosova neće prihvatiti Zajednicu srpskih opština. Ja sam je pitao: Je l' ste vi svesni šta govorite, oni su to već prihvatili. Zašto ste me onda terali da potpišem Briselski sporazum? Ništa mi na to ne kaže, samo me sluša. Ona je slična kao Kurti. Ona mora da bude svesna da je Angela Merkel podržala ZSO, da to što priča ima teške posledice. Treba da bude svesna da ne može da se kaže da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, a ne poštuju teritorijalni integritet Srbije - istakao je Dačić na televiziji K1.  

Nisam mazohista da navijam za Hrvate

Ivica Dačić otkrio je da prati Svetsko prvenstvo u Kataru i da navija za Maroko.

- Teško mogu da navijam za Hrvatsku. Sve je to meni simpatično, ali kada čujem da je to posvećeno hrvatskim braniteljima onda stvarno ne mogu. Nisam baš toliki mazohista. Kada bih čuo da oni navijaju za Srbiju, možda bih i promenio mišljenje. Ja njih poštujem, svaka im čast što su ušli u polufinale, ali ne mogu da navijam za njih. Ko će biti prvak sveta...? Mislim da nijedna reprezentacija nije pokazala apsolutnu dominaciju i da prvak može biti svaka od četiri ekipe koje su se plasirale u polufinale. Francuska možda ima najviše šanse, ali i ona je ranjiva - rekao je Dačić.

Ministar je rekao da se velike sile „prave blesave“ i dodao da je veoma teško da oni sada kažu da se Priština ne pridržava dogovora.

- Kakav je to sporazum, koji je potpisala EU, ako danas Berbok kaže da nijedan premijer Kosova to ne treba da prihvati. Ali, nije ona jedina.  Ako želite da budete korektni i iskreni morate da definišete kako je do problema došlo. Tako što su kosovske policijske snage bez saglasnosti Srba došli na sever Kosova. Po Briselskom sporazumu oni nemaju tu šta da traže. I ako ste korektni, onda morate da kažete da to remeti situaciju i da oni moraju da se povuku. Uhapsili su ljude za koje ne mogu ni da nađu dokaze. Srbi su postavili barikade zato što protestuju protiv toga - napomenuo je Dačić i podsetio:

- Mi zaboravljamo na vreme kada je Srbija imala punu vlast na teritoriji Kosova. Šta su Albanci radili? Pravili demonstracije, sve bojkotovali, blokirali puteve... Tada nije bilo „uklonite barikade“.

Najveći uzrok problema na Kosovu je to što Kurti ne poštuje Briselski sporazum. 

- Ako sada Berbok ili neko drugi kaže da ne može da se vrati vojska i policija Srbije na Kosovo i da treba ignorisati Rezoluciju 1244, šta mi onda treba onda da poštujemo? Vašingtonski sporazum da ignorišemo? Ona misli da ništa ne treba da poštujemo, osim onoga šta Kurti kaže. E, pa to ne može tako - napominje Dačić i dodaje:

 - Nemci su naši prijatelji u tom smislu da su naši najveći ekonomski partneri, ali oni apsolutno podržavaju nezavisnost Kosova. Velike zapadne zemlje su glavni promoteri kosovske nezavisnosti. Problem je u tome što to treba da se „uglavi“ u novi svetski poredak. Kanadska ministarka mi kaže: E, pusti sada Kosovo, najvažniji je teritorijalni integritet Ukrajine. Pa nije valjda? Valjda nam je važan i naš. 

Foto: YouTube screenshot

 
Sastanak u Beogradu 17. decembra

U Beograd na sastanak 17. decembra dolaze Eksobar, Lajčak i predstavnici Francuske i Nemačke za dijalog. 

- Ako u tom papiru ne piše da Srbija treba da prizna Kosovo i da Kosovo ne bude u UN,  Kurti to sigurno neće prihvatiti. Samo što on neće da kaže „neću“, nego čeka da to Srbija kaže. Prvo mora da se urazumi Kurti, tu nema dileme. Ni međunarodnoj zajednici se ne sviđa ova situacija, oni bi hteli da sve prođe u miru. Ovde se traže prečice kako da se ovo pitanje reši. Mi ne možemo da dozvolimo da ovi sa Kosova pod izgovorom lažne države zauzmu sever. Sve dok postoje UN mora da važi Rezolucija 1244. Oni bi odavno ukinuli tu rezoluciju da mogu, ali ne mogu. Ne mogu to da izglasaju zato što će Kina i Rusija tome da se protive - rekao je Dačić.

Zahtev Prištine za članstvo u EU

Dačić kaže da je neverovatno da se u ovakvoj situaciji Priština priprema da podnese zahtev za članstvo u EU. 

- I sada će Berbok da kaže da pozdravlja aplikaciju Kosova u EU. Lajčak pomaže u razgovorima, ali za nas je bitno šta će da kažu države članice. Ima pet država koje ne priznaju Kosovo. Kandidati za EU mogu biti samo države. Kada neko ne priznaje Kosovo kao državu, kako može da prođe njihova aplikacija? Kako će Češka sada da se postavi, to me zanima. Ispada da Priština treba da bude nagrađena za sve ovo što se dešava, a Srbija će stalno da bude pod nekim pritiscima - napomenuo je šef srpske diplomatije i dodao da se Zapad poziva samo na one delove Rezolucije 1244 koji mu odgovaraju.

 

Zahtev KFOR-u

Dačić kaže da će KFPR-u biti upućen zahtev da se uputi do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije i da će se naša zemlja pozvati na tekst Rezolucije 1244. 

- Mi tražimo dozvolu od onih koji su zaduženi za bezbednost, a to je verovatno KFOR. Pitanje je zašto se to nikada nije tražilo iako se o tome govorilo više puta. U vreme Miloševića je postojala jedinica vojske "Akcija povratak" koja je bila za to namenjena, ali je DOS ukinuo. To više nije bila opcija, jer se polazilo od toga da to nama neće dozvoliti. Mi želimo da ukažemo na to da je bezbednosna situacija takva da ili će KFOR da radi svoj posao ili da ako ne može - da bi povratak našeg osoblja mogao da pomogne u stabilizaciji prilika u nekim delovima KiM. To nema veze sa oružanim akcijama ili pretnjama - objasnio je ministar.

 

 


 

 

 

 

 

Ostavite komentar