Vesti > Politika

Posledice TERORA PRIŠTINE: U NENORMALNIM okolnostima na KiM, NORMALNO se osećaju samo KRIMINALCI

Živimo krizu sa užasnim incidentima u jednom tehnokratskom sistemu na Kosmetu, kazao je Živojin Rakočević

Izvor: K1info

10/12/2022 > 16:21

podeli vest:

Posledice TERORA PRIŠTINE: U NENORMALNIM okolnostima na KiM, NORMALNO se osećaju samo KRIMINALCI
Foto: Kosovo Online


Živojin Rakočević novinar sa KiM uključio se iz Gračanice u emisiju "Kec na jedanaest" na K1 televiziji i otkrio šta se dešavalo tokom jučerašnjeg dana na Kosovu.

- Prvo je važno znati neki opšti kontekst, a opšti kontekst je da živimo krizu sa užasnim incidentima. Kada kažem mi, mislim na getoizirane Srbe na KiM i sve ostale koji sa nama žive. Stvari su išle nekim svojim tokom. Međunarodna zajednica je odlučila da projekat Kosovo privede kraju. Projekat je imao početnu fazu, razvojnu i sada međunarodna zajednica misli da se Kosovo nalazi u završnoj fazi i da Beograd treba da prizna nezavisnost Kosova. To je kompletna suština. U međuvremenu mi smo 20 godina gubili svoja prava, prelazili u kosovski sistem koji je apsolutno tehnokratski i on nema osećaja za druge, a nema osećaja ni za sebe - ističe Rakočević.

- Taj sistem je jedna prazna ljuštura sadržaja u kom ne možemo da živimo i ne možemo da se pronađemo. Sada je tu ključan problem nastao jer više nemamo šta da damo kao pojedinci i kao zajednica, kao kulturna sredina, kao sredina koja baštini stvari naše srednjovekovne civilizacije. Ne možemo da se vidimo u nečemu što je tehnokratija, novi sistem vrednosti takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. U tome ni ogroman broj Albanaca ne može da se pronađe, ali međunarodna zajednica insistira na granicama. Podsećam na nedavne scene kada Miroslav Lajčak otvara gvozdenu zavesu na Merdaru između sirotinjskih opština Podujevo i Kuršumlija. Taj prelaz košta 6,5 miliona evra. Suočavamo se sa besmislom na svakom koraku, život nam obesmišljavaju institucije, zatvaramo se u svoja geta i tu nastojimo da preživimo - kaže Rakočević.

Velika Hoča - bogati Srbin sa Kosova danas ne može da postoji

Živojin Rakočević se osvrnuo i na incident koji se desio u Velikoj Hoči.

- Ovo što se dešavalo u Velikoj Hoči je primer koji se kreće na tri nivoa. Taj čovek nije učinio nikakav carinski prekršaj. Nema nijednog dokumenta sa kojim dolaze carina i policija kod njega. Vlasnik vinarije je Srđan Petrović i potiče iz vrlo ugledne porodice koja se već šest generacija bavi vinom. Imaju lepu kuću, imaju razvijen biznis, bogati su… Tri generacije čudesnih neverovatno radnih ljudi. Milan Petrović je Srđanov sin i uspeli su da se izbore sa sistemom i sa getom i sa žicom i sa unutrašnjim trzavicama, ali ne mogu da se izbore sa sistemom koji dolazi bez ijednog papira da im uzme ono što su pravili tri godine i sa čim su čekali da izađu na tržište. Ali u našem kontekstu “kosovski bogati Srbin” ne može da postoji. Divno sarađujemo sa Srbima iz centralne Srbije, biznis ide, trgovina ide, šverc cveta, kriminalci sarađuju, sve je u redu, ali bogati kosovski Srbin koji pošteno radi ne može da postoji. Druga stvar je što je taj čovek snimao dokumentarac o Hankeu, koji je izuzetan i imao je odjeka i po inostranstvu i po festivalima. To je okidač. Onda shvatate da se nalazite u društvu koje svakog trenutka može eksplodirati. Nije jednostavno objasniti ljudima šta se dešava na Kosovu - otkrio je novinar iz Gračanice. 

Foto: Tanjug/STR

 

Politički zatvorenici

Rakočević je istakao da Albanci drže Srbe kao političke zatvorenike. 

- Postoji kategorija “trpljenje kosovskih Srba”. Niko ne može da trpi kao kosovski Srbi. Oni su preživeli čudo u poslednjih 120 godina i taj svet će preživeti i to čudo pritisaka. Naš narod na Kosovu ima užasne kapacitete trpljenja i on će istrajati i kroz ovo. Jedan od najvećih albanskih lobista rekao je nedavno kosovskim Albancima: “Živite i pustite druge da žive”. To je suština. U ovom trenutku imate dva politička zatvorenika u kosovskim zatvorima. Jedan je Milorad Đoković. On je iz Vitomirice, kod Peći, vratio se prvi, dočekali ga Albanci raširenih ruku, a onda je počeo da vraća svoju zemlju. U jednom trenutku Albanci iz nekog sela su napravili peticiju kako je na njegovom imanju 1912. godine vojska kralja Nikole pobila neke Albance.  Oni tu peticiju šalju u opštinu Peć. Opština Peć i opštinski činovnici glasaju i oduzimaju mu imanje. Đoković je onda presavio tabak i prošao sve sudske instance na Kosovu do Vrhovnog suda gde su mu rekli da je to njegova zemlja i njegovo imanje. Šta se dešava? Posle tri meseca neko se nađe i kaže “ja sam te video da si ubio tog i tog, ti si ratni zločinac”. Od tog trenutka taj čovek se nalazi u specijalnom zatvoru Podujevo. Onaj dečak koji je uzvikivao neke parole za Vidovdan u delu kod Gazimestana ograđenog žicom, momak iz Beograda, eno ga još u zatvoru. Ne možete razgovarati sa takvim sistemom. Još jedan čovek iz Istoka pre nedelju dana došao je isto zbog imovine i on je proglašen za ratnog zločinca i on je u zatvoru. Taj sistem nastoji da vam život učini besmislenim. Naši koreni su ovde mnogo dublji. Nije sve crno, jednoznačno i besmisleno, ali sa doživljajem Kosova kao mozaika sa svim ovim suprotnostima moramo ići napred - rekao je Rakočević u emisiji "Kec na jedanaest" na K1 televiziji.

Foto: K1/Printscreen

 

Novinar iz Gračanice dao je odgovor i na pitanje šta je izlaz iz ove situacije.

- Slobodan razvoj vama, slobodan razvoj nama. Razvijajte svoje institucije, svoje kapacitete i jednog dana ćemo se sresti kao normalni ljudi. U ovom trenutku mi to nismo. Nemamo normalnu komunikaciju 20 godina. Nijedan sporazum nije poštovan od 1999. godine, svi su prekršeni i svi su u najvećoj meri bili usmereni na to kako mi da izgubimo svoja prava. U ovim nenormalnim okolnostima na Kosovu normalno se osećaju samo kriminalci. Mi ne možemo da dobijemo knjige, a oni prolaze sa tonama oružja i narkotika - dodaje novinar.

Foto: Tanjug/STR

 

Milan Petrović: Oteli su nam vino, rakiju, naš trud

U emisiju “Kec ne jedanaest” na K1 televiziji telefonom se uključio i Milan Petrović iz “Vinarije Petrović” i opisao teror koji je preživeo od strane Albanaca.   

- Danas je sve mirno, ali juče se sve završilo posle tri dana opsade našeg doma. “Pljačkaši” su odneli svoj plen. Pokušali smo da se odbranimo. Celo selo je ustalo jer ovo nije samo naša tragedija nego je ovo jedna hočanska priča, hočanska nesreća koja je ujedinila ceo narod Velike Hoče. Svi su shvatili kakva opasnost nam preti. Pokušali smo mirnim putem i protestom da se odbranimo ali velikom silom su krenuli na nas policija i specijalci ROSU. Oteli su nam vino, rakiju, naš trud. Sve su nam odneli. Gospođa koja je bila tu sa policijom rekla je da je ovo osveta. Porodica Petrović nijednom Albancu nikada ništa nije uradila. Podrška nam je stigla i od Albanaca iz Orahovca, ali ovo je politička odluka koja je usmerena protiv nas da mi odemo odatle. Porodično smo doneli odluku da nećemo da napustimo Veliku Hoču i da ćemo ostati ovde. Pokušaćemo da nađemo načine da se oporavimo i da opet proizvodimo vino. To je politička odluka. Velika Hoča je poslednje selo u ovoj regiji odakle Srbe još nisu proterali - rekao je Milan Petrović sin vlasnika “Vinarije Petrović".

 

 

Ostavite komentar