Vesti > Politika

Sve više GRAĐANA na BARIKADI kod Zvečana: Rakić formirao KRIZNI ŠTAB zbog situacije na KiM

Posle današnjih izjava Aljbina Kurtija samo je podgrejana vatra, a srpske porodice su uplašene, rekao je Rakić

Izvor: K1info/Tanjug

11/12/2022 > 22:16

podeli vest:

Sve više GRAĐANA na BARIKADI kod Zvečana: Rakić formirao KRIZNI ŠTAB zbog situacije na KiM
Foto: Tanjug/STR


Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je večeras da je, zbog kompleksnosti situacije na KiM, formiran Krizni štab koji će redovno izveštavati o situaciji na terenu.

Rakić je, komentarišući situaciju na terenu, u uključenju za  emisiju ''Hit tvit'' na televiziji Pink, rekao da su tenzije na KiM i dalje prisutne.

- Tenzije nisu pale. Ovde smo u Zvečanu, tačnije u mestu Rudare, gde se narod okuplja sve više i sve veći broj građana pristiže svakoga trenutka - rekao je Rakić.

On je ocenio da je posle današnjih izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija samo podgrejana vatra i da su sprske porodice uplašene. 

- Građani nisu i ne žele da nasedaju na provokacije - poručio je on. 

Foto: Kosovo Online

 

Rakić je pozvao građane da, imajući u vidu viši stepen tenzija koji je posledica pretnji Prištine, budu mirni i uzdržani, "ali i budni i ne dozvole da iko naseda na provokacije".

- Upravo je to ono što želi Priština. Priština stalno sprovodi neke akcije da bi izazvali našu reakciju i okrivili nas da smo mi taj rušilački i remetilački faktor - upozorio je Rakić.

On je naglasio da Srbi na severu KiM žele samo mir i ništa drugo. 

- Želimo da sačuvamo svoje porodice i da ostanemo da živimo ovde - poručio je Rakić. 

Foto: Shutterstock

 

On je zatražio od građana na KiM da se prema pripadnicima Kfora i Euleksa odnose sa poštovanjem jer je, kako je naglasio,  njihovo prisustvo na severu KiM u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i međunarodnim sporazumima. 

- Molim sve građane da izađu u susret svakom pripadniku Kfora i Euleksa i pomognu im ukoliko im je neka pomoć sa naše strane potrebna - poručio je Rakić. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Na konstataciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominjao da postoji mogućnost da su strani elementi ubačeni u srpske redove i izazivaju incidente, Rakić je rekao da postoji veliki strah "da neko ne dođe u naše redove i izazove incidente".

- I onda optuži nas. Mi smo opredeljeni za mir, ne želimo nikog da napadamo, mi smo ovde da se branimo. To što smo postavili barikade znači da želimo da se branimo i ostanemo ovde. Borba da, ali borba  za mir i razum, a nisam siguran da taj razum ima suprotna strana i vlasti u Prištini - zakljućio je Rakić. 

 

 


 

 

Ostavite komentar