Vesti > Politika

Predsednik Vučić: Tražićemo od KFOR-a POVRATAK srpske vojske i policije na Kosovo

Povodom napetosti na severu Kosmeta i provokacija koje su sve prisutnije poslednjih dana građanima se obratio predsednik Vučić

Izvor: K1info

10/12/2022 > 19:06 >> 23:00

podeli vest:

Predsednik Vučić: Tražićemo od KFOR-a POVRATAK srpske vojske i policije na Kosovo
Foto: Tanjug/Strahina Aćimović/bg


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se na trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji.On je najavio koji će biti potezi Vlade Srbije u narednim danima.

- Usaglasili smo tekst kojim ćemo u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti zahtev komandantu Kfora da obezbedi raspoređjivanje pripadnika srpske vojske i policije na teritoriji KiM. Odluka Vlade biće doneta u ponedeljak ili utorak - precizirao je Vučić.

- To je zahtev da se obezbedi prisustvo naših bezbednosnih snaga na KiM. Srpskoj vojsci i policiji po aneksu 2 trebalo bi da bude dozvoljeno da se vrate na Kosmet. Ovaj zahtev mora da bude prihvaćen, to ovde piše. Ja nemam nikakvih iluzija, znam da će oni taj zahtev da odbiju. Pravnički jezik je veoma precizan. Dobro je da ima u evidenciji da smo mi to tražili, da nam ne kažu jednog dana da niko to nije smeo ni da pita. Naša formalno pravna borba tek predstoji. Na kraju bismo došli do toga da bukvalno iz svake kuće po nekoga uhapse, jer im se ne sviđa njihova majica, vino, ili im se priviđaju u automobilu lekovi ili oružje - kazao je predsednik Vučić.

Foto: Kosovo Online

 

Osvrnuo se na hapšenja na Kosmetu i današnje blokade.

- Razgovarao sam sa suprugom uhapšenog Dejana Pantića, sa našim međunarodnim partnerima i ukazao im na aspsolutnu bezobzirnost onih koji su tu akciju sproveli, on je i dalje u protivpravno izgrađenoj bazi kosovske policije kod Leposavića - kazao je Vučić na početku obraćanja.

Vučić je rekao i  da je o potezima koje će Beograd preduzeti razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Pantić kriv jer živi u zgradi izborne komisije 

Naveo je da je Pantić, bivši pripadnik tzv.kosovske policije, otac troje dece, da je uhapšen zbog događaja kada je Priština pokušala okupaciju zgrade Centralne izborne komisije (CIK).

- Čovek živi u toj zgradi gde je sedište CIK, gde je nosio hleb i bakaluk - dodao je Vučić.

Oni ga, kaže, još uvek drže u protivpravno izgrađenoj bazi, na šta su Srbi reagovali.

Predsednik se osvrnuo i na incident u Velikoj Hoči.

Povodom zaplene vina porodici Petrović u Velikoj Hoči, Vučić je istakao da smo prisustvovali napadu na celu enklavu.

- Vino porodice Petrović je uništeno, pomoći ćemo im da opstanu u Velikoj Hoči - kazao je predsednik.

Istakao je da vino neće moći da bude vraćeno porodici.

- To vino je uništeno, jer je sve bačeno u istu cisternu - objasnio je Vučić.

Najavio je da će se sutra, u nedelju, sastati sa Petrovićem, i da će država pomoći porodici da opstane u Velikoj Hoči.

Foto: Tanjug/STR

 

Na slikama u Velikoj Hoči, između ostalog, vidi se i Srđanov otac, u invalidskim kolicima, a što nije smetalo da njegova porodica i kuća bude napadnuta.

- Oni su se zabrinuli što su na nekoliko flaša pronašli akciznu etiketu Republike Srbije, iako ga (Petrovića) nisu zatekli da je prodavao. To je bio razlog da čoveku unište život i da ga maltretiraju - naveo je predsednik Srbije.

Ukazao je da su na sve to, a kako bi Srbi bili dodatno poniženi, pripadnici albanskih jedinica KFOR-a, čuvali i kontrolisali da li je sa zaplenjenim vinom sve urađeno “kako treba”.

- Ti veliki junaci su, uz specijalne snage sa dugim cevima, poslalli i albanske pripadnike KFOR-a. A, specijalne snage Prištine, došle su da istovaruju vino sa prstom na obaraču…- rekao je Vučić.
 

 

Foto: Kosovo Online

 

 

Pritisci na Beograd će biti sve jači od 17. decembra 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Srbija i on biti izloženi do sada najvećim i najtežim pritiscima spolja  i poručio da neće priznati Kosovo, niti odustati od zahteva za formiranje ZSO.

Vučić je istakao da su Srbi 10 godina poštovali dogovor i Briselski sporazum, dok Albnaci nisu i da sada Aljbin Kurti kaže da je zahtev za formiranje ZSO u dijalogu detinjasta želja i da to možemo da dobijemo samo ako priznamo Kosovo.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Pošto ćemo biti izloženi takvom pritisku bez obzira na cenu da li da ih priznamo ili dopustimo ulaz u UN - nisam toliko glup koliko nekima izgledam i neću to privhatiti. Ne pada mi napamet, moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu - istakao je Vučić.

Kako je rekao, biće i on i cela Srbija izloženi žestokim napadima i  pristicima spolja, ne samo hirbirdnim ratom kojem smo bili izloženi i do sada, već do sada najvećim i najtežim mogućim pristicima.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- I to mogu da očekujem već od 17. decembra kada budu prestavnici  Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela u Beogradu i kada mi budu 'objasnili' kako moramo da se ponašamo i ako ne šta će da budu posledice - rekao je Vučić.

Kada je reč o ZSO...

Ne dolazi u obzir da ZSO bude deo novih pregovora i sporazuma. Kad se to ispuni, to ne može biti 'conditio sine qua non' za davanje nečeg novog Prištini. To je prištinska obaveza za nešto što je Beograd već učinio - dodao je predsednik.

 

Amerikancima trenutna situacija na KIM ne odgovara

Predsednik je ocenio da ova situacija na KiM Amerikancima ne odgovara, ali da nekim drugima odgovara, i ne veruje da je Kurti sve sam smislio.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  večeras da je Priština pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti i da će 15. decembra i zvanično u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU.

- To je veoma neprijatan događaj i predstavlja rušenje Vašingtonskog sporazuma. Posle zahteva za članstvo u Savetu Evrope sada će uz fanfare podneti i zahtev za članstvo u EU - rekao je Vučić u obraćanju javnosti.
 

 

Ostavite komentar

Гојко

Смешно је да председник Вучић каже да ће тражити од КФОР-а повратак наших снага безбедности на КиМ и у другој реченици каже да зна да ће они тај захтев одбити. Па испада да смо се ми малте не одмах и сагласили са тим одбијањем. Зашто тако? Треба инсистирати да се тај захтев испоштује у складу са резолуцијом 1244 СБ УН. Не треба унапред прејудицирати одговор.

11.12.2022 11:45