Vesti > Politika

Na KiM OTVORENA Pandorina kutija - međunarodna zajednica mora da REAGUJE

Mijačić je za Tanjug naveo da pitanje tablica ne može da se rešava bez rešavanja pitanja Zajednice srpskih opština

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2022 > 19:24

podeli vest:

Na KiM OTVORENA Pandorina kutija - međunarodna zajednica mora da REAGUJE
Foto: printscreen tanjug


Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o EU ocenio je da je situacija na KiM komplikovana pre svega zbog jednostranog delovanja Aljbina Kurtija, da je pitanje tablica otvorilo "Pandorinu kutiju" i da je potrebna hitna reakcija svih aktera, uključujući i međunarodnu zajednicu, kako bi se stabilizovalo stanje u ovom trenutku.

Mijačić je za Tanjug naveo da pitanje tablica ne može da se rešava bez rešavanja pitanja Zajednice srpskih opština.

 

- Ta dva pitanja su međusobno povezana, a sa druge strane znamo da je Kurti više zainteresovan za rešavanje pitanja tablica, a manje ili uopšte za resavanje pitanja Zajednice srpskih opština - rekao je Mijačić koji je i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj.

Naveo je da je EU svojim saopštenjem poslala jasnu poruku da se od Kurtija traži i odlaganje pitanja tablica i hitno osnivanje Zajednice srpskih opština, te napomenuo i da su zemlje Kvinte, pre svega SAD, tražile odlaganje procesa preregistracije vozila, kao i da od Kurtija već duže vreme traže da nema jednostranih akcija i akcija koje nisu koordinirane sa međunarodnom zajednicom i koje izazivaju eskalaciju na severu KiM.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Mijačić je rekao da se Kurti u svojoj samovolji oglušava o sve te zahteve i dodao da je ključno pitanje kakav je odgovor međunarodne zajednice na takvo ponašanje jednog od partnera u dijalogu.  Istakao je da je najbitniji odgovor međunarodne zajednice koja, dodao je, za sada uglavnom odgovara saopštenjima.

- Postoji intenzivna diplomatska aktivnost, ali ne vidim da postoji pritisak, a jako je bitno da vidimo taj pritisak već sutra jer ako se sutra ne krene u rešavanje ovih pitanja, onda će se možda stvoriti privid da je situacija na severu KiM stabilna, a to je nešto najopasnije što možemo imati u ovom trenutku - naglasio je Mijačić.

On smatra da niko ne zna kako će se ova situacija rešiti - da li će biti mirno u narednih nekoliko dana, da li će se pitanje rešavati u Briselu ili na barikadama i sukobima između građana i policije.

 

- Iskreno se nadam i naglašavam da međunarodna zajednica treba da odigra ključne poteze, pre svega da stabilizuje stanje na severu KiM, a onda da kroz proces dijaloga u paketu rešava sva otvorena pitanja koja su zaista goruća u odnosima između pre svega srpske populacije na severu KiM i Prištine - rekao je Mijačić.

On ocenjuje da je insistiranje na tablicama zapravo odgovor Prištine na francusko-nemački predlog jer, kako je dodao, dok god postoji nestabilnost na severu KiM ne može se razgovarati o nekom konačnom sporazumu.

Kometarišući to što su se predstavnici Srba sa KiM povukli iz svih institucija, Mijačić je rekao da je Srpska lista tu odluku najavljivala već nekoliko puta.

- Kap je prelila čašu i oni su odlučili da izađu iz institucija. Otuda ne možemo reći da je to iznenađenje, ali da je teška odluka zaista jeste jer nas dovodi u jednu potpuno drugačiju realnost koju ne znamo kako će se odvijati na terenu - ocenjuje  Mijačić.

Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

On smatra da je ceo proces briselskog dijaloga upao u "ćorsokak" još 2015, 2016. godine i podseća da je poslednji sporazum potpisan 2016. godine, te da od tada nemamo više nijedan novi sporazum.

Kako je rekao, sve što se pregovara ili potpisuje su uglavnom "reciklirani" sporazumi iz 2011, 2013, 2015. godine kojima se, dodao je, pokušava rešiti implementacija već postignutih sporazuma.

 

Mijačić kaže da Kurti sve vreme pokušava da okrene ceo tok pregovora i nametne neke svoje teme, a pre svega princip reciprociteta kao ključni princip u dijalogu sa Srbijom i to da je priznanje Srbije jedan od glavnih rezultata celog procesa u dijalogu.

- Imajući u vidu da Beograd i međunarodna zajednica, pre svega Brisel, ne vide da je to trajektorija kojom treba ići u okviru briselskog dijaloga, on jednostranim akcijama stalno menja siituaciju na terenu, pa otuda imamo i probleme sa registracijama, prevozima i svim ovim što se dešavalo u poslednjih godinu dana - ukidanjem srpskih izbora na KiM, ukidanjem prava na glasanje za referendum... - dodao je Mijačić.

 

 

 

Ostavite komentar