Vesti > Politika

Ništa više, ništa manje: SRBI traže PUNU PRIMENU Briselskog sporazuma

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, povodom situacije na KiM, oglasila na se na Twitter-u

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2022 > 15:28

podeli vest:

Ništa više, ništa manje: SRBI traže PUNU PRIMENU Briselskog sporazuma
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs


Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su Srbi na današnjem skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice tražili punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina.

Brnabić je na Twitteru napisala da, u trenutku kada se Srbi okupljaju u Kosovskoj Mitrovici, još jednom sve u međunarodnoj zajednici, ali i sve one koji pokušavaju da podmetnu lažne informacije, brutalne laži i klevete Srbima na Kosovu i Metohiji, predsedniku Vučiću i Vladi u Beogradu, mora da podseti šta traže Srbi na KiM.

- Oni jednostavno traže punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina (!), 19. aprila 2013. godine, kao Prvog principa koji reguliše normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ništa više i ništa manje - istakla je Brnabić.

Ukazala je da Briselski sporazum ima samo 15 članova, od kojih šest predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština, i istakla da je to bilo jedino što je Priština trebalo da uradi.

Brnabić je naglasila da su preostali članovi Broselskog sporazuma, iako su zahtevali ogromne ustupke Beograda, u potpunosti sprovedeni, jer želimo da sačuvamo mir i radimo na stabilnosti.

- Šta su Srbi na Kosovu radili juče? Obustavili su svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini, onima čiji su deo postali u skladu sa Briselskim sporazumom, istim tim Briselskim sporazumom koji Priština ne samo da ignoriše, već otvoreno kaže da za njih ne postoji. Zašto sada - rekla je ona.

- Pa zato što Kurti ne samo da kaže da ne priznaje Briselski sporazum (Možda postoji u Beogradu i Briselu, ali ga nema u Prištini - bile su njegove reči pre samo tri dana u Berlinu), već je i počeo urušavanje institucija stvorenih Briselskim sporazumom - rekla je Brnabić.

Kao primer je navela da član 9. predviđa da za četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu (Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić), postoji regionalni komandant policije i da komandant tog regiona bude Srbin koga imenuje ministarstvo unutrašnjih poslova sa liste koju su dala četiri gradonačelnika u ime Zajednice/Udruženja.

Brnabić je naglasila da Priština ne može da imenuje regionalnog komandira policije za četiri opštine na severu gde su većina Srbi, niti bilo ko u Prištini može da smeni ili otpusti tu osobu.

- Kurti je upravo to i uradio - otpustio je komandira policije i tako brutalno prekršio Briselski sporazum. I ovo je samo poslednja kap u prepunoj čaši neodgovornih izjava i postupaka usmerenih protiv Briselskog sporazuma - rekla je premijerka Srbije.

Naglasila je da Srbi traže punu primenu Sporazuma koji su u Briselu potpisali Beograd, Priština i visoki predstavnik EU.

- Svima koji neodgovorno povlače paralele sa Ukrajinom, Donbasom i pričaju druge gluposti, da li zaista mislite da je traženje primene međunarodnih sporazuma uz posredovanje EU previše? Ili je to znak poverenja u EU i vladavinu prava - napisala je Brnabić.

 

 

 

Ostavite komentar