Vesti > Politika

Srbija će od EU dobiti BUDŽETSKU podršku od 165 miliona evra

Cilj je da se pomogne građanima koji su pogođeni rastom cene energenata

Izvor: K1info/rts.rs

28/10/2022 > 16:42

podeli vest:

Srbija će od EU dobiti BUDŽETSKU podršku od 165 miliona evra
Foto: Tanjug


Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Evropskoj uniji i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen lično na direktnoj budžetskoj pomoći od 165 miliona evra koje će Srbija dobiti zbog cene energenata.

- To je za nas ogroman novac, možda za zemlje EU nije. Beskrajno hvala Vama, poreskim obveznicima EU na toj velikoj podršci. Umemo to da cenim. To za nas jeste veliko i olakšaće probleme sa kojima se suočavamo - rekao je Vučić.

Biće novca i za investicije

Zahvalio je i na izdvojenih 500 miliona evra za Balkan, vezano za investicije u elektro-transmisijskim konekcijama sa drugim zemljama, što su važni infrastrukturni projekti za Srbiju.

- Mi do pre tri godine nismo imali gasovod, imali smo samo preko Beregova i Mađarske, do Pančeva, i to je sve. Onda smo gradili jedan iz Zaječara ka severu, a sada gradimo interkonektor prema Bugarskoj. Hvala EU što nam daje 50 miliona evra, od 88,5 miliona za ovaj interkonektor - rekao je Vučić, a prenosi Tanjug.

Foto: Facebook/buducnostsrbijeav

 

Zahvalio je i šefu Delegacije EU u Srbiji Emanueleu Žiofreu, na angažmanu po pitanju projekta obnove pruge Beograd-Niš.

- Cena je skočila u nebesa, zbog svega na tržištu, sve je poskupelo, bitumen, nafta... EU kao poklon daje sredstva za taj projekat - rekao je Vučić i podsetio da je EU dala 40 miliona evra poklona za put Niš - Merdare.

- Da nam je neko dao 50 miliona evra, teško da bismo ga uložili u interkonektor, već bismo ga utrošili za dnevne potrebe, a ne bismo strateški razmšljali. Zato smo zahvalni EU što su nam pomogli da stvari rešavamo srednjeročno i dugoročno - rekao je Vučić.

Zamolio je i da se što pre krene sa projektom gasne konekcije sa Severnom Makedonijom, što je izuzetno važno, kao što je, dodaje, važno da se razmišlja kako da se povežemo i sa Crnom Gorom, BiH, Republikom Srpskom.

Vučić je naglasio da će uz gasnu konekciju sa Bugarskom biti lakše i da se privuku investitori u pirotsko-nišavski deo zemlje.

- Sada će nam biti lakše da dovedemo investitore u Pirot, Dimitrovgrad, Belu Palanku, Babušnicu... U Pirotu radi ''Michelin'', potrebni su investitori u Dimitrovgradu, Beloj Palanci... Verujem da će dolazak gasa, omogućiti ne samo grejanje stanova i industrijskih objekata, već i da će značiti ogromnu šansu za dolazak novih ulaganja u taj deo Srbije - poručio je Vučić.

Zahvalio je i bugarskim partnerima, dodajući da je važno da se projekat okonča do kraja oktobra naredne godine.

Vučić se osvrnuo i na pitanja usklađivanja vizne politike sa EU, navodeći da je Srbija uradila ono što je najavio za dve zemlje, a radi i za treću zemlju.

- Radimo ono što smo obećali, uradićemo za još zemalja. Uradićemo sve što treba oko usaglašavanja sa evropskom viznom politikom, kao što smo rekli. Kada kažemo do kraja godine, uradićemo i pre toga, ali to uvek kažemo kao poslednji termin - rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da veruje u dobru saradnju sa EU i po pitanju drugih oblasti - vladavine prava, poglavlja 23, 24 i drugih stvari u kojima Srbija jeste napravila napredak, ali nedovoljno dobar, i da će zemlja napraviti još veći uspeh.

Diversifikacija - nabavka gasa iz više izvora, je od suštinske važnosti, poručila je predsednica Evropske komisije.

Sve što, kaže, EU radi, u to je uključen i Zapadni Balkan. "Šta jedan uradi, to utiče na sve ostale. Mi smo energetska unija", poručila je Fon der Lajenova.

- Pozivamo Srbiju da nam se pridruži u zajedničkoj nabavci gasa - poručila je predsednika Evropske komisije.

Najavila je 165 miliona direktne budžetske podrške

- Mislim da je to neophodno da bi Srbija, kao i druge zemlje, mogla da podrži ugrožene delove društva, kako bi izašli na kraj sa većim cenama energenata - istakla je Fon der Lajenova.

Fon der Lajenova o sankcijama Rusiji: Zajedno možemo da branimo zajedničke principe

Ursula fon der Lajen je, upitana za politiku sankcija prema Rusiji, rekla da se proces proširenja EU zasniva na zaslugama, i da je to u rukama zemlje koja želi da se pridruži.

- Napredak u reformama je veoma važan, Srbija je već dosta uradila, i radimo i dalje zajedno - istakla je predsedica EК.

Važno je, napominje, uskladiti se sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, jer članstvo u EU znači deliti iste vrednosti.

- Mi računamo na vas kao na pouzdanog partnera, jer zajedno možemo da branimo zajedničke principe - poručila je Fon der Lajenova.

 

 

Ostavite komentar