Vesti > Politika

Vučićeva PORUKA Evropi i Ursuli fon der LAJON: Daćemo sve od sebe da SAČUVAMO MIR i stabilnost

Trudimo se da popravimo stvari i zato nam je najmanje stalo do bilo kakvih tenzija, eskalacija, problema, kaže Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

28/10/2022 > 16:12

podeli vest:

Vučićeva PORUKA Evropi i Ursuli fon der LAJON: Daćemo sve od sebe da SAČUVAMO MIR i stabilnost
Foto: Youtube PrintScreen


Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas, u obraćanju sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, po pitanju odnosa sa Prištinom, da će Beograd dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost, ali i da sve jednostrane poteze do sada povukla Prišine, a ne Beograd.

- Jesam zabrinut. Video sam vašu konferenciju sa Vjosom Osmani i video sam da je ona koristila priliku da govori protiv Beograda i Srbije. Ja to neću, nikada to ne radim, moje je samo da vam kažem da ćemo da uradimo sve što možemo da šačuvamo mir i stabilnost - rekao je Vučić obraćajući se Fon der Lajen sa kojom je obišao radove na gasnom interkonektoru prema Bugarskoj, a koja je u okviru posete regionu juče bila u Prištini.

Poseta Prištini

Kako je istakao, zabrinut je, iako zna da Srbija nijedno od pitanja nije pokrenula, već je to uvek jednostrano činila Priština.

- Ali sam i juče rekao - nemamo više kud. Da, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost - ponovio je Vučić.

- Trudimo se da popravimo stvari i zato nam je najmanje stalo do bilo kakvih tenzija, eskalacija, problema... Nadam se da ću i u kasnijem razgovoru sa vama moći da vidim, da pronađemo put da bismo mir i stabilnost u celom regionu mogli da sačuvamo - rekao je Vučić.

Obilazak gradnje gasovoda Niš - Dimitrovgrad

Vučić i Lajen su, nakon što je predsednik Srbije dočekao na niškom aerodormu "Konstantin Veliki", otišli na gradilište gasnog interkonektora u mestu Jelašnica, u okviru njene posete Zapadnom Balkanu.

Obilasku prisustvuje i ministarka energetike Dubravka Ðedović.

 

Radovi na izgradnji gasnog interkonektora Srbija - Bugarska bi trebalo da budu završeni do septembra 2023. godine, a Vucić je tokom predstavljanja projekta predsednici EK preneo, da bi trebalo da se izgradi oko 70 kilometara gasovoda prema Severnoj Makedoniji i ta zemlja da uradi još 23 km.

- I tada ćemo moći da se povežemo sa Albanijom i Grčkom na LNG terminal za tečni prirodni gas, kao i na druge izvore. Onda ćemo biti u mnogo boljoj poziciji kada je reč o diverzifikaciji izvora snabdevanja i posebno da se povežemo na gasovode TAP o TANAP i druge LNG terminale - rekao je Vučić.

On je podsetio da će Srbija moći da dobija gas preko LNG terminala u Aleksandropolisu na severu Grčke.

- Onda možemo ga gradimo gasovod i prema BiH i Republici Srpskoj - kazao je Vučić i dodao da će moći, nakon izgradnje te gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom.

On je rekao predsednici EK Lajen da će prema projektovanoj ceni gradnja gasne interkonekcije Srbija - S. Makedonije koštati više od 70 miliona evra.

- To je za nas veoma važna infrastruktura - naglasio je Vučić.

Dodao je da zemlje koje su susedi treba da se međusobno pomažu i kada je u pitanju gas.

 

 

Ostavite komentar