Vesti > Politika

Petković pred novom rundom DIJALOGA SA PRIŠTINOM! "Iz petnih žila se trudimo da ZAŠTITIMO NAŠ NAROD na KiM"

Istakao je da je Kurti jednostrano doneo odluku o ukidanju dinara i time onemogućio rad srpskim institucijama

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

16/04/2024 > 11:40

podeli vest:

Petković pred novom rundom DIJALOGA SA PRIŠTINOM! "Iz petnih žila se trudimo da ZAŠTITIMO NAŠ NAROD na KiM"
Foto: ATA Images


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je da sa svojim timom, u kom su i finansijski eksperti, sutra putuje u Brisel, gde se u četvrtak očekuje nova, peta runda dijaloga o jednostranoj odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.

- Idemo u nadi da pronađemo rešenje za dinar, iako nisam optimista, imajući u vidu nespremnost Prištine da kompromisom tražimo rešenja - rekao je Petković za Informer TV.

Istakao je da je Kurti jednostrano doneo odluku o ukidanju dinara i time Srbima zabranio plate, penzije, socijalna davanja, školarine i onemogućio rad srpskim institucijama, školama, bolnicama, vrtićima.

Naveo je da su naše institucije preko Poštanske štedionice, preko našeg platnog prometa primale materijalne troškove na osnovu kojih su nabavljali hranu i lekove i sve ostale poterpštine za svoj rad, a da je sve to sada dovedeno u pitanje i niko se u EU na to preterano ne obazire.

Petković je naglasio da je Kurti posegnuo za ovim jednostranim potezom, najtežim do sada, da ukine dinar i time ubije dijalog, da dovede u pitanje opstanak svih naših institucija, da protera Srbe i onda da kaže "pa znate, srpskih institucija nema, nema onda ni ZSO".

- Ne moram sve da vam govorim jer neću da dajem priliku Kurtiju da napada naše ljude i naše institucije, ali činimo bukvalno sve, iz petnih žila se propinjemo da uspemo da zadržimo naš narod i sačuvamo naše institucije - istakao je Petković.

Ostavite komentar