Vesti > Politika

Petković tokom susreta sa Trokazom: Priština ne želi nikakvo BALANSIRANO I ODRŽIVO rešenje na KIM

On je posebno ukazao na nemoguće uslove koje je Priština stvorila za sprovođenje referenduma za smenu lažnih, Kurtijevih gradonačelnika

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

11/04/2024 > 17:57

podeli vest:

Petković tokom susreta sa Trokazom: Priština ne želi nikakvo BALANSIRANO I ODRŽIVO rešenje na KIM
Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Republike Francuske za Zapadni Balkan, Reneom Trokazom, koga je upoznao sa nizom jednostranih i nerazumnih poteza koje je Priština povukla u proteklom periodu, a koji život Srba u pokrajini čine nemogućim i neodrživim.

Petković je tom prilikom istakao da je prošlo 11 godina i više od 4.000 dana kako Priština odbija da ispuni svoju glavnu obavezu iz dijaloga i da formira Zajednicu srpskih opština, dok je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz dijaloga, navodi se u saopštenju Kancelarije. 

On je posebno ukazao na nemoguće uslove koje je Priština stvorila za sprovođenje referenduma za smenu lažnih, Kurtijevih gradonačelnika, na severu pokrajine, sa ciljem da se referendum ne održi i da se nastavi tortura nad srpskim stanovništvom. 

 

Petković je skrenuo pažnju da je, pored smene gradonačelnika, potrebno i raspuštanje lokalnih skupština i ostavke odbornika, što bi konačno dovelo do zaustavljanja situacije u kojoj opštine na severu pokrajine vodi tzv. vlast koja ima manje od 3,5 odsto podrške birača.

 

Dodaje se da je na sastanku bilo reči i o odluci Prištine da od 1. februara zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji i ukine platni promet sa centralnom Srbijom, što je ugrozilo isplatu plata, penzija i socijalnih davanja Srbima, kao i funkcionisanje srpskih institucija na KiM.

- Priština je, u svim ovim pitanjima, pokazala nedostatak dobre volje za njihovo rešavanje i za postizanje bilo kakvog, balansiranog, kompromisnog i održivog rešenja, što za posledicu ima samo nastavak iseljavanja Srba i dalji pritisak i represiju nad njima -  naglasio je Petković.

 

Ostavite komentar