Vesti > Srbija

Petković uputio SNAŽNE REČI SRBIJI na godišnjicu važne bitke: Dužnost je da nikad ne zaboravimo HEROJE SA KOŠARA

Bitka na Košarama trajala je 67 dana, a u njoj je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

09/04/2024 > 12:04

podeli vest:

Petković uputio SNAŽNE REČI SRBIJI na godišnjicu važne bitke: Dužnost je da nikad ne zaboravimo HEROJE SA KOŠARA
Foto: ATA Images


Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je danas da je bitka na Košarama jedna od najtežih bitaka za srpski narod i da je naša sveta dužnost da nikad ne zaboravimo heroje koji su položili živote za odbranu otadžbine i Kosova i Metohije.

On je, povodom 25 godina od početka bitke za Košare, koja je počela 9. aprila 1999., kada je oko 1.500 pripadnika tzv. OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora napalo rejon te karaule na jugoslovensko-albanskoj granici, rekao da su branioci heroji "položili ono najvrednije, svoje živote i svoju mladost za odbranu otadžbine, za odbranu Kosova i Metohije". 

- I posle 25 godina od njihovog mučeničkog stradanja, njihovi mladi životi svetle istim neugaslim sjajem. Naša je sveta dužnost da ih nikad ne zaboravimo, a tek zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću negujemo kulturu sećanja na sve naše stradalnike - napisao je Petković na Fejsbuku.

On je dodao da su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije nebrojeno puta tražili da Priština omogući potpunu pretragu za nestalim i stradalim Srbima na toj karauli, ali da neodgovorna vlast u Prištini to do danas nije dozvolila.

- Nastavićemo da se borimo za istinu o svim našim stradalnicima i nećemo nikada odustati! - naglasio je Peković.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su pripadnici tzv OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora, napali karaulu Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

Bitka na Košarama trajala je 67 dana, a u njoj je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.

Herojstvom i nadljudskim naporima vojnika, granica je odbranjena.

Ostavite komentar