Vesti > Politika

Milićević: Teritorija koja nije međunarodno priznata aplicira da uđe u SE, što je VELIKI PRESEDAN

Odluke međunarodne zajednice ugrožavaju državne interese Srbije, ocenio je Milićević

Izvor: K1info

14/04/2024 > 11:56

podeli vest:

Milićević: Teritorija koja nije međunarodno priznata aplicira da uđe u SE, što je VELIKI PRESEDAN
Foto: Tanjug printscreen


Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević izjavio povodom mogućeg prijema Prištine u Savet Evrope i sednice generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati nacrt rezolucije o Srebrenici, da sve odluke koje se u ovom trenutku donose u međunarodnoj zajednici, a tiču se Srbije ne slede pravila i principe, kao i da one ugrožavaju vitalne državne interese naše zemlje.

Milićević je za Tanjug istakao i da je neophodno zajedništvo u donošenju odluka između predsednika Srbije i predsednika Republike Srpske, jer "Drina nikad nije bila granica već kičma koja nas spaja".

Kako je naveo, odluka političkog komiteta Saveta Evrope bila je presedan, koji ruši demokratiju i vladavinu prava.

- O kakvoj vladavini prava govorimo kada su ugrožena elementarna ljudska prava, kada se nameću nepodnošljivi uslovi života i postavlja se pitanje opstanka i ostanka našeg naroda na prostoru Kosova i Metohije. Niko ne može da mi kaže da je sve to slučajno baš sada i da to nije koordinisano, da to nije sinhronizovano, da nije dirigovano iz centara moći - naglasio je Milićević.

 

Prema njegovim rečima, Savet Evrope se bavi ovim pitanjem jer se odluke donose dvotrećinskom većinom, a čine ga uglavnom države koje su već priznale nezavisnost tzv. Kosova.

On ističe da se time narušava naš teritorijalni integritet, ali i da dolazi do kršenja međunarodnog prava.

- Po prvi put teritorija koja nije međunarodno priznata, koja nije članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, aplicira da postane član Saveta Evrope - rekao je ministar.

Milićević je naglasio da glavni izvestilac za prijem Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani sve vreme laže Srbiju.

- Postojala su tri uslova - da se vrati imovina Visokim Dečanima, da se zaustavi sa eksproprijacijom zemljišta na severnom delu Kosova i Metohije, kao i da se formira Zajednica srpskih opština. Šta je od toga učinjeno? Reći ćete Visoki Dečani, ali oni su tu 700 godina. Takva odluka je doneta još pre sedam godina. Dakle, sve je to manipulacija - kazao je Milićević.

 

Kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, Milićević je naglasio da je u pitanju još jedan pritisak na Srbiju.

- Vi znate da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija imate usvojenu jednu opštu rezoluciju i da nema apsolutno nikakve potrebe da usvojite pojedinačne rezolucije. Ovde je reč o sili i o tome hoće li neko i na koji način da primeni silu - poručio je ministar.

Kako je naveo, poražavajuće je što se o rezoluciji razmatra na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a ne u Savetu bezbednosti UN, ali i jer se razmatra promena procedure glasanja.

- Ne da je neophodna dvotrećinska većina, nego prosta većina, a to znači da se oni koji su uzdržani ne računaju. Još tragičnije i još veće poniženje je to što 17 zemalja koji će pokrenuti tu inicijativu predvode Nemačka i Ruanda -  istakao je ministar aludirajući na činjenicu da UN nemaju akt kojim se definiše genocid koji je Nemačka počinila tokom Drugog svetskog rata.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasaće o prijemu Kosova 16. aprila, a finalna odluka očekuje se na sastanku Komiteta ministara SE 16. maja.

Rezolucija o Srebrenici naći će se na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2. maja.

 

Ostavite komentar

Mark kuci

Milosevic!? Bruka za srpski narod on minister .......

16.04.2024 13:09