Vesti > Politika

VUČIĆ u BATAJNICI o novoj VOJNOJ OPREMI i ULAGANJIMA: Važno je da SRBIJA bude snažna, nastavljamo kupovinu NAORUŽANJA

Stigla je nova municija rakete i možemo to da pokažemo. To je mngo veća snaga, objasnio je predsednik Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Mina Duduković

23/11/2023 > 14:35 >> 15:22

podeli vest:

VUČIĆ u BATAJNICI o novoj VOJNOJ OPREMI i ULAGANJIMA: Važno je da SRBIJA bude snažna, nastavljamo kupovinu NAORUŽANJA
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Aleksandar Vučić obilazi danas na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici novonabavljena sredstva naoružanja i vojne opreme, među kojima je i 11 borbenih helikoptera Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra, kao i dva Erbasova transportna aviona tipa CASA C-295.

Po dolasku na aerodrom predsednik se najpre pozdravio sa vojnim licima, a prisustvuju u ministar odbrane, Miloš Vučević, kao i general Milan Mojsilović.

Predsednik je odmah istakao da je mnogo važno što su 'Orlovi' modernizovani.

- Sporo je i teško bili, ali smo uradili - istakao je predsednik.

O broju "Orlova" predsednik kaže da imamo punu eskadrilu, to jeste 10 "Orlova" koji u svakom trenutku mogu da polete.

- Srbija je vojno neutralna. Važno je da bude snažna u zaštiti svog neba, ali i u odvraćanju potencijalnog agresora. Ne znam znate li šta znače kada dobijete 11 trvđava da lete, ali bolje pitajte ljude koji to znaju više nego Vučević i ja. To nije ista vojska. Ćutali smo dok nismo stigli sada možemo da se pohvalimo. Stigla je nova municija rakete i možemo to da pokažemo. To je mngo veća snaga. Ovi helikopteri će biti drugačije obojeni, jer je kod nas drugačiji teren. Biće u maskirnim bojama koje koristi naša armija. To što se neko buni da im boje ne odgovaraju, negde je i logično. Što bi oni voleli našu zemlju? Svi su u NATO-u sem nas. Pustite Srbiju, Srbija je vojno neutralna zemlja i jedina je takva. I pošto je to tako, ono što je bitno moramo uvek da budemo dovoljno sposobni i mudri i pametni ali i jaki da sačuvamo svoje nebo i svoju zemlju - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da će biti nastavljena ulaganja u Vojsku Srbije i kupovinu naoružanja, ali da to neće ugroziti finansijsku stabilnost zemlje. 

- Danas sam razgovarao sa ministrom finansija i premijerkom i u skladu sa onim o čemu smo pričali sa MMF, mi ćemo ogromna ulaganja da napravimo u namenskoj industriji, ali neće to biti "bacanje para u bunar", već ćemo uložiti i u nove fabrike i u da dodatno vidimo i oko zavoda Moma Stanojlović -  rekao je Vučić tokom obilaska novonabavljenih sredstva naoružanja i vojne opreme, među kojima je i 11 borbenih helikoptera Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra, kao i dva Erbasova transportna aviona tipa CASA C-295.

Foto: Tanjug printscreen

 

Vučić je rekao da je reč o prelepim helikopterima koji su nabavljeni u saradnji sa Kiprom.

- Pogledajte ove lepotice od helikoptera, milina je pogledati na tu stranu. Sada nekoliko njih mora da se remontuje, a nekoliko da se modernizuje. To će raditi naša pamet, ali moramo i neko dodatno znanje spolja da dobijemo - rekao je Vučić.

Prisutni oficiri Ratnog vazduhoplovstva (RV) istakli su da, što se tiče operativne sposobnosti RV, sada imaju mogućnosti da mogu da podržavaju kopnene snage i specijalne snage, dok transportnim helikopterima mogu povećati mobilnost i u svakom trenutku jednu pešadijsku četu razmestiti u bilo kom delu teritorije Republike Srbije. 

- Zaista ovako nikad nije bilo opremljeno Ratno vazduhoplovstvo. Mi-35 je čudovište od helikoptera - rekli su oficiri, dok je Vučić dodao da dolazak 11 takvih helikoptera mnogo znači i na ukrajinskom ratištu,  a kamoli za Srbiju:

- Samo da imate u vidu kolike su razmere pojačanja za Vojsku Srbije, to nisu slabi helikopteri. I to smo platili, više od pola ako se ne varam, našim oruđem - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Razgledajući borbeni avion Orao i opremu za njega, Vučić je rekao da uvek imamo na raspolaganju punu eskadrilu Orlova koji mogu da polete.

- Uvek računajte da vam leti oko dve trećine, ali mi ih imamo da u svakom trenutku mogu da polete najmanje deset. Što je veoma veoma ozbiljno oružje - poručio je Vučić.

On je upoznat sa novim oružjem za Orla, koje je standardno glavno protivoklopno oružje NATO pakta, protivoklopna vođena bombom od 250 kilograma.

Naglašeno je da Orlov top ispaljuje 3.600 granata u minuti.

Takođe predsedniku je pokazana i raketa VRVZ-200, projektil od 100 kilograma, kojim su na gađanjima pogađana burad, a treba da pogodi zgradu.

Obilasku je prisustvovao i ministar odbrane Miloš Vučević, kao i predstavnici Vojske Srbije.

 

Nabavka dva transportna aviona CASA C-295, koji se koriste za transport ljudi i tereta, ugovorena je sa kompanijom "Airbus Defence and Space" iz Kraljevine Španije, u februaru 2022. godine.

Foto: Tanjug printscreen

 

Čitav paket nabavke dva Erbasova aviona koštao je 81 milion evra, od čega su letelice iznosile 66 miliona, dok se ostatak novca odnosi na obuku, opremu i rezervne delove.

Transporteri će u 138. transportnoj avijacijskoj eskadrili "Rode", 204. vazduhoplovne brigade, zameniti jedini preostali aktivni sovjetski primerak aviona "Antonov-26" koji se koristi od 1984. godine.

Aerodrom opremljen savremenim sredstvima naoružanja

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici nalazi se 11 novih ruskih helikoptera Mi-35 koje nazivaju - leteći tenkovi.

Laserski vođena raketa samo je jedan deo moćne opreme predstavljene tokom obilaska. Tu su i gondola i avioni "Orao", a predstavljena su i sredstva koja su u razvoju.

Ostavite komentar