Vesti > Politika

VUČIĆ sa Hristodulidisom: Do detalja sam predsednika KIPRA upoznao o situaciji na KiM

Srbija i Kipar unaprediće saradnju,hvala na podršci teritorijalnom integritetu, rekao je predsednik Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

22/11/2023 > 15:47

podeli vest:

VUČIĆ sa Hristodulidisom: Do detalja sam predsednika KIPRA upoznao o situaciji na KiM
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs


Predsednik Aleksandar Vučić  izjavio je, posle sastanka sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom, da su danas nedvosmisleno potvrdili želju da se dodatno unaprede bilateralni odnosi i saradnja dve zemlje, i zahvalio Kipru na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

- Izrazio sam zahvalnost Kipru na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i poštovanju međunarodnog javnog prava i povelje UN i Rezolucije SB UN 1244 - rekao je Vučić u svom obraćanju medijima.

Naglasio je da Srbija u potpunosti podržava norme međunarodnog javnog prava, Povelju UN, teritorijalni integritet i suverenitet Kipra, na zemlji i na moru. 

I takva politka Srbije je nepromenjiva, istakao je predsednik Vučić.

On je rekao da je Kipar istinski prijatelj naše zemlje, kao i da smo mi istinski prijatelji i narodu i državi Kipar.

- Hristodulidis je veliki prijatelj Srbije, mi smo ponosni, srećni i zahvalni što je on gost naše zemlje. Želim vama i vašoj delegaciji da se u Srbiji osećate kao kod svoje kuće, kao što se i mi osećamo u Nikoziji - rekao je Vučić.

Predsednik je dodao:

- Do detalja sam predsednika Kipra upoznao o situaciji na KiM, o toku dijaloga i želji Srbije da kroz kompromise i dijalog rešava probleme po tom teškom pitanju, ali ukazao i na teškoće i ne lakoj poziciji srpskog naroda na KiM i ne lakoj poziciji Srbije, samo zato što poštuje norme međunarodnog prava i povelju UN ni kriva ni dužna danas mora da ispašta zbog politike sile i rušenja međunarodnog prava od strane onih koji su jači.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednik Srbije je preneo da su danas prvo imali razgovore u četiri oka, pa zatim i dve delegacije, kao i da će večeras biti priređena u čast gosta iz Kipra svečana večera.

- Sutra imamo nastavak razgovora, takozvani treći samit dve vlade ili treći savet o saradnji, kako god hoćete - rekao je Vučić i dodao da su prethodno održani 2013. i 2018. godine.

Vučić je dodao da takve samite Kipar održava samo još sa Egiptom i Grčkom, što pokazuje koliko je važan odnos naš prema Kipru i njihov prema nama. 
 



 

Ostavite komentar