Vesti > Politika

Vučić se u govoru u Generalnoj skupštini UN vratio na TEMELJNI UZROK krize na KIM

Izlaganje je i upozorenje šta se dešava i šta može da se desi kada veliki gaze principe UN - rekao je Drecun

Izvor: K1info/Tanjug

21/09/2023 > 21:40

podeli vest:

Vučić se u govoru u Generalnoj skupštini UN vratio na TEMELJNI UZROK krize na KIM
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao predsednik jedne male države dao je govorom na Generalnoj skupštini veliki doprinos jačanju uloge UN, ocenio je večeras predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Decun koji je čestitao predsedniku Vučiću na hrabrosti da kaže sve što je rekao.

- Bio je to veliki doprinos predsednika jedne male države jačanju uloge UN, izuzetno zlaganje, snažno, često i veoma oštro, za poštovanje principa povelje UN i međunarodnog prava, ali i upozorenje šta se dešava i šta može da se desi kada veliki gaze te principe - rekao je Drecun za Tanjug. 

Prema njegovim rečima predsednikov govor je bila jedna uravnotežena analiza onoga šta treba da predstavljaju UN i zagalaganje da se ojača uloga UN.

Vučić se, kako kaže u govoru na Generalnoj skupštini UN vratio na temeljni uzrok krize na KiM - a to je delovanje etničkog čišćenja terorističke OVK i zločinačko bombardovanje naše zemlje koje je bilo na način da su bili pogaženi svi ključni principi i kompletna povelja UN, tako što je izvedeno od strane najmoćnijih zapadnih država sveta bez odborenja SB UN.

- Za sve što je predsednik rekao bila je potrebna velika hrabrost da se to kaže u lice onima koji su to uradlili i to za govornicom Generalne skupštine UN. Svaka cast predsedniku Vučicu na tome - rekao je Drecun i dodao da je i on za to da nikada ne treba da se prećute takve stvari.

Drecun je dodao i da deli mišljenje predsednika Srbije o stavu vezanom za Nemačku.

- Nemačka se nije pokazala kao principijelna država. Takvom politikom - jednim odnosom prema Ukrajini, a drugačijim prema Srbiji kada je reč o teritorijalnolom integritetu, diskreditovala se kao moguća stalna članicu UN - rekao je on.

Vučić je, kako kaže, govorio i o tome da je važno da se Agenda 2030 iskoristi za dobrobit čovečanstva, da se nauka stavi u funkciju ekonomskog razvoja.

Pomenuo je i inicjiativu Otvoreni Balkan i pozitivne rezulate koje je dala, što je, kako je ocenio Drecun veoma značajno.

 

Ostavite komentar