Vesti > Politika

Burno u SKUPŠTINI, premijerka poručila: Opozicija nije predložila nijednu MERU, osim SMENE VUČIĆA

Brnabić je pozvala opoziciju da izađe na izbore, umesto što pokušava da određuje ko će biti ministar, a ko ne

Izvor: K1info/Tanjug

23/05/2023 > 13:41

podeli vest:

Burno u SKUPŠTINI, premijerka poručila: Opozicija nije predložila nijednu MERU, osim SMENE VUČIĆA
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas u Skupštini Srbije da je očekivala da će sednica početi izvinjenjem doktorki Milici Pejović Milovančević, čiju je stručnost tokom rasprave prošle nedelje doveo u pitanje Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

Na sednici Skupštine Srbije na kojoj se razmatra bezbednosna situacija u zemlji nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca, premijerka je rekla da je doktorka Pejović Milovančević, v.d. direktora Instituta za mentalno zdravlje, od kada se dogodio masakr u OŠ Vladislav Ribnikar, nalazi na "prvoj liniji fronta". 

Sem toga, dodala je Brnabić, ona je i potpredsednica Radne grupe za zaštitu mentalnog zdravlja mladih, koju je nedavno osnovala Vlada Srbije.

- Mislim da je bilo važno da današnja sednica započne izvinjenjem doktorki Pejović Milovančević, čiju su stručnost pojedini predstavnici opozicije doveli u pitanje prošle nedelje. Ali to nažalost nismo čuli. To je jedinstveni slučaj u istoriji, da jedan političar napada stručnjaka, doktorku iz Instituta za mentalno zdravlje, koja je već dvadeset dana sa decom i bori se u prvim redovima. Ali to se nije dogodilo. Neverovatno je da se u Narodnoj skupštini ruši kredibilitet Instituta za mentalno zdravlje. Ljudski bih vas zamolila da to više na ovom mestu nikada ne uradimo - rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da u dosadašnjoj raspravi nije čula nijedan predlog mera koji bi doprineo da se prevaziđu posledice tragičnih događaja, osim onih, kako je navela, da Aleksandar Vučić podnese ostavku. 

Odgovarajući na tvrdnje poslanika i predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovaca da je njegova stranka predlagala mere, ali  da se one nisu mogle čuti, Brnabić mu je odgovorila da nije čula nijednu sem onih na protestima. 

- Kažete predlagali ste mere, na protestima: smena Gašića, Vulina, gašenje medija koji vam se ne sviđaju, smena REM-a, koja nema nikakve veze sa nama. To je nešto što je na vama, izvolite inicirajte smenu. Ali evo da pitam kako bi to sprečilo ovakvu tragediju u budućnosti? Takvi zahtevi nemaju veze sa tragedijom koje se desila, imaju veze da politikom - rekla je Brnabić. 

Napad na Dejana Vuka Stankovića

Dodala je da su mere koje je deo opozicije do sada predlagao, već dale neke rezultate, jer je, kako je rekla, juče je u centru Beograda, dok je sedeo u kafiću, napadnut politički analitičar Dejan Vuk Stanković. 

- Ohrabrili su se ljudi, počeli su da nas jure po ulicama, poslušali su vas. Jer vi se borite protiv nasilja tako što vršite nasilje nad ostalim građanima blokirajući autoput, most Gazela, međunarodni putni pravac. Postoje građani koji smeju da vrše nasilje nad drugim građanima jer su elita, u pravu su, šta god oni kažu to je u redu. A oni drugi građani nemaju pravo na slobodno kretanje, nemaju pravo da kažu svoje mišljenje, a ono što je najnovije, nemaju pravo ni na svoje političko delovanje - rekla je premijerka.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Obraćajući se predsedniku Demokratske stranke Zoranu Lutovcu rekla je da je žestoko napao proslavljenje sportiste, Janka Tisparevića i Dejana Tomaševića, samo zato što su se učlanili u Srpsku naprednu stranku. 

- Gde je tu demokratija i demokratski manir, da napadate i vređate nekoga samo zato što se učlanio u neku političku partiju? I to su ljudi koji su u svakom smislu proslavili našu zemlju, ali u ovom slučaju je, pema vašem mišljenju, nasilje nad njima sasvim dozvoljeno, zato što ne misle isto kao vi? Ja mislim da to nije borba protiv nasilja, već samo deljenje Srbije. I na to ćete jasno dobiti odgovor u petak 26. maja, na velikom skupu nade u Beogradu - zaključila je Brnabić.

Brnabić je pozvala opoziciju da izađe na izbore, umesto što pokušava da kadrira u Vladi Srbije i određuje ko će biti ministar, a ko ne.

- Nemojte vi da kadrirate u Vladi i odlučujete koji je ministar dobar, a koji ne, nego idemo na izbore. Ponudili ste građanima rešenja i znate kako treba da se vodi država, pa ajmo na izbore. Uvek će biti kako narod kaže - rekla je premijerka.

Lutovac: Vlast širi sistemsko nasilje

Lutovac je prethodno rekao da treba da se okonča sitemsko nasilje, koje, prema njegovoj tvrdnji, širi vlast u Srbiji.

On je rekao da je njegova stranka skretala pažnju na problem nasilja u školama i predlagala mere, ali da se o tome ništa ne zna zbog, kako je rekao, "medijskog mraka" u Srbiji. Dodao je da mere nisu dovoljne i da je potrebno sistemski urediti državu, jer nam, kako je rekao, treba uređena, pravna država. 

Brnabić: Reagovala sam u afektu, jer neko meša stručnjake u političke obračune

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da je njena reakcija tokom sednice u petak posle izlaganja poslanika Miroslava Aleksića bila burna, jer nije mogla da veruje da bilo koji političar u parlamentu može da pokuša da stavi na "stub srama" stručnjaka, posebno posle dve tragedije koje su se nadavno dogodile u Srbiji.

Ona je rekla da je u afektu upotrebila jednu reč i odgurnula mikrofon, kao i da je ono što je rekla bilo upućeno Aleksiću, a ne celoj opoziciji.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na sednici na kojoj se razmatra bezbednosna situacija u zemlji nakon dva masovna ubistva rekla je da nema nikakav problem da snosi bilo kakvu političku odgovornost za svoju reakciju u petak, ali da je potrebno da se postavi crvena linija ispod koje ne sme da se ide, a to je da se stručnjaci koji nisu političari ne mešaju u političke obračune.

- U petak sam, kažete, napravila veliki prekšaj i da treba da snosim političku odgovornost, ja ću vam svaki put reći da nemam milimetar problema da snosim bilo kakvu političku odgovornoist, ali mi je neverovatno da se vi u vašem govoru niste osvrnuli na pokušaj da se uruši integritet i kredibilitet jednog od naših najvećih stručnjaka za mentalno zdravlje dece i omladine - rekla je Brnabić odgovarajući poslaniku poslaničke grupe NADA-Novi DS S-POKS Predragu Marseniću.

Dodala je da je njena reakcija bila burna, jer nije mogla da poveruje da bilo koji političar u parlamentu može da, kako je rekla, spadne na takve grane da pokuša da stavi na stub srama stručnjaka kao što je dr Milica Pejović Milovančević, navodeći da je reč koju je izgovorila u afektu bila upućena narodnom poslaniku Miroslavu Aleksiću, a ne celoj opoziciji.

- U vašem govoru se na to niste ni osvrnuli, niste pokušali da je zaštitite, niste rekli nemojte kao političari da ubacujemo stručnjake u blato u kojem se mi svaki dan valjamo, da li ste se na to osvrnuli? Bila vam je preterana moja reakcija, upotrebila sam jednu reč u afektu i sklonila sam mikrofon - navela je Brnabić.

Ona je dodala da je potrebno da se u društvu uspostavi crvena linija ispod koje ne sme da se ide i da je za nju ta linija da se stručnjaci koji nisu političari ne mešaju u političke obračune, a posebno kada je reč o stručnjacima koji imaju kredibilitet da rade sa decom u ovom osetljivom trenutku.

 

 


 

 

Ostavite komentar