Vesti > Politika

DAČIĆ prijatno IZNENAĐEN u Briselu: Zašto su MINISTRI zemalja Evropske unije bili... KOREKTNI?

Predstavnici privremenih prištinskih institucija i danas pokazali ekstremističko ponašanje

Izvor: K1info/Tanjug

22/05/2023 > 19:58

podeli vest:

DAČIĆ prijatno IZNENAĐEN u Briselu: Zašto su MINISTRI zemalja Evropske unije bili... KOREKTNI?
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu, posle sastanka sa šefovima diplomatija EU i Zapadnog Balkana, da tokom tog susreta nije bilo pritisaka na Srbiju, kao i da je prijatno iznenađen zbog toga što su gotovo svi ministri iz EU pozitivno govorili o potrebi da zemlje Zapadnog Balkana što pre, sa konkretnim rokovima, postanu punopravne članice Unije.

Dačić je, međutim, precizirao da se o konkretnim rokovima danas ipak nije govorilo.On je dodao da su predstavnici privremenih prištinskih institucija i danas pokazali ekstremističko ponašanje, dodajući da je takvo njihovo ponašanje već postalo dosledno.

- Govorili su o tome da Srbija predstavlja opasnost po mir i stabilnost, da smo mi remetilački faktor, a oni faktor mira i stabilnosti, što deluje zaista, nestvarno - rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Podsetio je da je pre 10 godina potpisao Briselski sporazum i  prokomentarisao da ne može da razume da se i posle toliko vremena slušaju ekstremističke izjave iz Prištine, a da se ne govori o tome zašto nisu formirali Zajednicu srpskih opština.

Dačić je kazao da je bilo reči i o usklađivanju spoljne politike Srbije sa politikom EU, dodajući da im je poručio da treba da budu korektni prema Srbiji.

Dodao je da Srbija nije vrednosno neutralna po pitanju kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, navodeći da je to pokazala glasanjem za različite rezolucije.

Ministar je objasnio i da se Srbija nije pridružila sankcijama, jer ne veruje u ispravnost takvih mera, a takođe rukovodeći se svojim interesima jer je, kako je podsetio, u pitanju je teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Dačić je poručio i da Srbija neće biti mesto odakle će se kršiti sankcije.

- Ono što može da nas raduje jeste da nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju, naprotiv, mislim da su svi ljudi mogli da vide kako izgleda ekstremistička politika koju Priština sprovodi - rekao je Dačić.

 

Ostavite komentar