Vesti > Politika

Dačić: LOPTA je sada u dvorištu PRIŠTINE

Šef diplomatije smatra da je bezbednosna situacija na KiM sve teža i da se broj ozbiljnih incidenata povećava

Izvor: K1info/Tanjug

15/04/2023 > 12:31

podeli vest:

Dačić: LOPTA je sada u dvorištu PRIŠTINE
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević


Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sporazumima koje je dogovorio u Briselu i Ohridu napravio dobru osnovu za Srbiju.

Prema njegovim rečima, Srbija je postala strana koja je konstruktivna i nije više na tapetu, a lopta je sada, kako kaže, u dvorištu Prištine.

- Od Kurtija se očekuje da odmah formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i sledeći korak je da se predstavi neka verzija Statuta ZSO. Problem je što Kurti više nema gde i zato je sada opasan ovaj trenutak. Ako Kurti neće da formira ZSO, ostaje mu jedino da zaoštri situaciju na terenu i da dođe do incidenata, hapšenja, gde bi moralo da se kaže ovo će morati da sačeka neka druga vremena - rekao je Dačić za Tanjug.

On je istakao da je Priština od početka pokušavala da relativizuje osnivanje ZSO i da ako budu mogli, oni će to da izbegnu. 
Dodao je da je upravo zato apel Srbije bio - zaustavite Kurtija da ne bude kasno.

Šef srpske diplomatije konstatuje da je dobro što su krenuli tehnički razgovori i što je prihvaćena Deklaracija o nestalim licima.

- I nama je u interesu da se to što pre reši i to bi trebalo da se verifikuje kada se sretnu Kurti i Vučić, ja mislim u maju - rekao je Dačić. 

Dodao je da će danas biti održana sednica Vlade Srbije, gde će biti doneta odluka o operacionalizaciji zaključaka iz Raške od pre neki dan, a to je potreba da se formira ZSO i povlačenja specijalnih jedinaca na severu.

- Priština, pod izgovorom borbe protiv korupcije, jača prisustvo na severu, što po Briselskom sporazumu nemaju pravo. Netačnim tumačenjem onoga što je dogovoreno o tablicama i postavljanjem rokova dovode do problematične situacije. Imamo razne predloge kako da se reši taj problem - naveo je Dačić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On naglašava da ako, zbog tablica, Priština bude oduzimala vozila, maltretirala i hapsila ljude, doći će do recipročnih mera i odgovorajućeg odgovora Beograda. 

- Evidentno je da su Srbi uplašeni i da žele da znaju kako će Srbija stati iza njih. Dolazak vojske je moguć samo uz sukob sa NATO, jer Priština i ne postoji kao vojna snaga. Mi moramo da se svim silama zalažemo za mir, a da se spremamo za rat - poručio je Dačić. 

Konstatovao je da je bezbednosna situacija na KiM sve teža, da je bio veliki broj ozbiljnih incidentata i da se njihov broj povećava. 

- To nisu incidenti verbalnog karaktera, puca se od strane kosovske policije na Srbe, stalno neka hapšenja, podizanje tenzije i stvara se nezadovoljstvo kod Srba uz već dugogodišenje nepoverenje prema međunarodnoj zajednici. Oni se sve više obraćaju državnom rukovodstvu sa zahtevima da im se pomogne i mislim da je zato bitno da se zna šta Srbija hoće - konstatovao je srpski šef diplomatije.

On je dodao da sada vlada, svojim zakonskim i podzakonskim merama, mora da ekonomski pomogne da ljudi ostanu na Kosovu i Metohiji.

 

 

 

Ostavite komentar