Vesti > Politika

Srbija NE IZVOZI oružje ni u Rusiju, ni u Ukrajinu

Svaki pokušaj rešavanja pitanja statusa naše južne pokrajine moguć je isključivo kroz uspostavljanje dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: K1info/Tanjug

03/03/2023 > 17:37

podeli vest:

Srbija NE IZVOZI oružje ni u Rusiju, ni u Ukrajinu
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da od početka rata u Ukrajini, Srbija nije izvozila, niti davala dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu i Rusiju, niti u jednu zemlju za koju smatra da sa međunarodne tačke gledišta može da bude sporna. 

Kako je kazao, njemu su ti podaci poznati, jer i ministartsvo na čijem je čelu učestvuje u davanju dozvola za izvoz oružja i dodao da govori o legalnim institucijama koje mogu da izvoze oružje. 

Obraćajući se izaslanicima Ministarstva odbrane pri diplomatskim misijama Srbije u svetu, Dačić je rekao da je diplomatska aktivnost države pre svega usmerena na na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i da je to glavna smernica spoljnopolitičke aktivnosti. 

- Svedoci smo ogromnog pritiska koji se vrši na Srbiju u cilju zaokruživanja projekta jednostrano proglašene nezavinosti Kosova, a čiji je vrhunac bio poslednji sastanak u Briselu - rekao je Dačić.

On je dodao da i izaslanici Ministarstva odbrane baš kao i diplomate imaju dužnost i čast da predstavljajhu Srbiju i srpski narod u drugim zemljama. 

- Uveren sam da predstavnici Ministarstva odbrane imaju mogućnost da se uvere u sručnost naših diplomata i obrnuto. Saradnja ova dva ministarstva je veoma važna zbog uspešne odbrane vitalnih interesa Srbije u svetskoj areni - kazao je Dačić i dodao da je važno da odnosi odišu poverenjem. 

Ministar je istakao da je upravo u aktuelnim okolnostima važno tačno, blagovremeno i precizno izveštavanje o stavovima država, kao i današnji prijem kako bi Srbija imala jasne smnernice delovanja.

- Moram još jednom da ponovim našu jasnu poziciju, da je svaki pokušaj rešavanja pitanja statusa naše južne pokrajine moguć isključivo kroz uspostavljanje mehanizma dijaloga između Beograda i Prištine. Iz tog razloga od velike važnosti je i pravilno predstavljanje opasnosti od jednostranih poteza Prištine čime se uglavnom ugrožava uspostavljanje dijaloga - kazao je Dačić. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Dodao je da umeće izaslanika i diplomata Srbije u predstavljanju senzibiliteta pitanja Kosova i Metohije nesumljivo poboljšava ukupnu pregovaračku poziciju Srbije, bez obzira na činjenicu da argumentacija Srbije, ma koliko dobra, teško može uticati na promenu zvaničnih pozicija država prijema.

- Od presudne je važnosti da delujemo usaglašeno i na istim linijama kako bi se na pravilan način tumačilo da je naša politika po ovom pitanju čvrsta - naveo je Dačić. 

Aktuelna situcija u Ukrajini i oružani sukob, kako je rekao, ogoleli su stavove nekih zamalja kada je reč o poštovanju principa teroitorijalnog suvereniteta i integriteta. 

- Ali upravo na doslednom insistiranju na Rezoluciji 1244 i zalaganju za neselektivno tumačenje međunarodnog prava i  temljenih principa UN imamo najjači argumet koji bi trebalo približiti vašim državama prijema -  istakao je srpski ministar diplomatije. 

Dačić je dodao da članstvo u EU ima prioritet u političkoj agendi Srbije. 

- Ali iz dobro poznatih razloga upitno je da li je punopravno članstvo u EU pokretna meta ili stvarna mogućnost. Ova činjenica ne sme da nas dekuražira u predstavljanju dodatne vrednosti koje bi Srbija mogla da donese svojim članstvom u EU  - naveo je on obraćajući se predstavnicima ministartsva odbrane. 

 

Naveo je da Srbija jeste i da će ostati glavna tačka regionalne stabilnosti. 

- Iz tog razloga pojačani su napori o stabilizaciji naših bilateralnih odnosa sa susednim državama - kazao je Dačić.

Dodao je da Srbija ne može da se odvoji od neposrednog susedstva i da zato mora da gradi temelje saradnje zarad zajedničke budućnosti, te da bi na taj način trebalo posmatrati i inicijative za ekonomsko povezivanje poput "Otvorenog Balkana".

- U oblasti bezbednosne politike, pored očuvanja mira i stabilnosti Srbija prioritet daje i svom učešću u mirovnim misijama i operacijama EU i dajemo aktivni doprinos u očuvanju mira ali i pokazujemo spremnost da podelimo učešće u situacijama u svetu -  naveo je ministar. 

Dodao je da je Srbija  bila jedinstvena u teškim istorijskim trenucima, te da to ne bi trebalo zaboraviti i da bi se time i danas trebalo voditi. 

Ministar je čestitao izaslanicima Ministarstva odbrane dan Vojno-obaveštajne agencije. 

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar