Vesti > Politika

Potpisivanje SPORAZUMA bilo bi prihvatanje nezavisnosti tzv. KOSOVA: Vučić objasnio zašto NIŠTA nije potpisano

Srbija želi normalizaciju odnosa sa Prištinom, želimo da izgradimo poverenje i pred nama je veliki posao, kaže predsednik

Izvor: K1info/Tanjug

19/03/2023 > 11:19

podeli vest:

Potpisivanje SPORAZUMA bilo bi prihvatanje nezavisnosti tzv. KOSOVA: Vučić objasnio zašto NIŠTA nije potpisano
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ


- Juče smo imali rundu dijaloga koju su nažalost evropski i svetski moćnici napravili medijski prominentnom i važnom. Razgovori nikada nisu laki jer se radi o stranama koje imaju najčešće suprostavljene interese - izjavio je predsednik Aleksandar Vučić tokom obraćanja građanima Srbije povodom sastanka na Ohridu.

- Srbija želi normalizaciju odnosa sa Prištinom, želimo da izgradimo poverenje i pred nama je veliki posao, verujem da ćemo moći da pronađemo rešenje o nestalima. Bitno da ne zavisimo samo od prištinske dobre volje - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je pozitivna promena u pregovaračkom okviru.

Ovo je za nas u uslovima u kojima ne postoji ništa lako, ne posebno teško, biće nam mnogo težih stvari u budućnosti - istakao je predsednik.

On je objasnio zašto ništa nije potpisao.

Nisam potpisao jer ne želim da pravim međunarodno pravne sporazumom sa Kosovom, pažljivo i disciplinovano vodim računa o svakoj reči koju izgovaram, teško je dokazati da sporazum postoji bez potpisa, ali ja na svakom mestu nedosmisleno govorim o crvenim linijama Srbije koji se odnose na nedvosmisleno nepriznavanje Kosova. Izbegavao sam čak da izgovorim i glagolske imenice, a uvek sam govorio "Da, mi prihvatamo koncept, radićemo na implementaciji" i uvek smo više spremni da uradimo, nego neko u Prištini koji je spreman da potpiše, zato što bi odatle protekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću - poručio je Vučić. 

Kako kaže, Srbija je spremna da radi na implementaciji iz mnogo razloga.

- Spremni smo da uradimo mnogo više nego neko iz Prištine, dobro znam šta je to što radim - napominje predsednik.

Vučić je istakao da ga ne zanima Ahtisari plan.

- Srbija ga nije potpisala, taj plan nije predmet dijaloga, važan dokument je iz 2015., koji govori o ZSO, što je važno jer svi koji žive južno od Ibra, žive kao u getu, nemaju nikakav institucionalni okvir. Nama je ZSO potrebna svuda gde Srbi žive, naravno više na jugu, nego na severu KiM - rekao je on i dodao:

- Priština želi to da formira na tri stuba: Prvi je Ustav Kosova, drugi izjava Mogerini da ZSO bude bez izvršnih ovlašćenje i treći, koji žele je pismo uredništvu novina koje su potpisali Šole i Eskobar.... Oni na ZSO nisu suštinski spremni, nadam se da je moguće da postignemo dogovor, ali plašim se da će biti mnogo teže nego što danas mislim.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

 
ZSO posebno važna 

Dodao je da su uspeli da se izbore da ono što je postignuto u dijalogu, bude primenjeno. Vučić je istakao da je ZSO posebno važna za Srbe, jer više njih živi južno od Ibra i da svi oni žive kao u getu.

- Bez obzira što imaju veliku zdravstvenu ustanovu koju gradimo u Gračanici, svi čekaju da se dočepaju Mitrovice i severnog dela zato što je naslonjen na Srbiju i tu se osećaju lakše. Nama je ZSO potrebna svuda gde Srbi žive, ali više na jugu nego na severu. Time će Srbi dobiti institucionalni okvir za delovanje i organ koji ima svog predsednika, savet, administraciju i skupštinu i koja će komunicirati sa centralnim vlastima - poručio je Vučić.

Evropski put Srbije

Kako je istakao, za nas se promenilo to što sada znamo da od onoga što mi budemo radili zavisiće naš evropski put.

- Ko god hoće, sutra može da kaže da nije zainteresovan za evropski put, ja jesam, jer sam predsednik koji mora da vodi računa o državi i njenim interesima. Razumem šta je to što treba da uradimo čuvajući naše nacionalne interese, mislim da je dobro da budemo na evropskom putu - napominje Vučić.

Predsednik je rekao da je juče tekst menjan 12 puta.

- Analizirali smo šta smemo, šta ne, a pritisak raste....Važno je da se sada krene sa srpskim upravljačkim timom, a kako će to ići videćemo, ovde nema nikakvih obaveza za nas, a o donatorskoj konferenciji kada bude ... Za nas je važno da naš narod svuda da živi bude bezbedan, da ima mir i da se poštuje Ustav Srbije - rekao je on i dodao:

- Narednih dana ću pozvati na konsultacije predstavnike poslaničkih grupa, ima onih koji žele o tome konstruktivno da razgovaraju... Mi imamo sada dosta vremena da razmislimo šta želimo sa sobom, šta želimo u regionu i da ubrzano radimo na napretku naše ekonomije, što je strašno važno.

Putin i Haški sud

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu, da misli da je to odluka koja će imati politički loše posledice.

- Mislim da će izdavanje naloga za hapšenje Putina, da ne ulazim u pravne stvari, imati političke loše posledice i govori da postoji velika nespremnost da se razgovara o miru o primirju, sa kim će sada da razgovaraju ili možda neće da razgovaraju ili možda neće mir... Mislite li da li je Rusiju moguće poraziti za par meseci ili godinu dana?

Foto: Printscreen/Video Plus

 
Poštujemo Ustav

Predsednik Vučić izjavio je da je za Srbiju mnogo važnije od donatorske konferencije za koju se ne zna da li će i kada biti, da kreiramo ambijent u kojem će Srbi na KiM biti bezbedni, kojem će naš narod svuda gde živi da ima mir i da sačuvamo svoju državu i poštujemo Ustav Republike Srbije.

- To nije lako uvek postići, posebno što spoljni pritisci su uvek takvi koji bi vas vodili na to da se pre svega ovog trećeg odreknemo. Jasno i nedvosmisleno sam im stavio do znanja da to nećemo da učinimo.

Predsednik je najavio da će narednih dana, u skladu sa svojom obavezom, pozvati na konsultacije ko hoće da dođe.

- Znam da će biti nekih "mi smo njemu rekli". Znate kako me rasture svaki put u Skupštini, svi koji viču, galame, ali verujem da će biti onih koji će želeti da čuju neke detalje o kojima ne mogu da govorim javno. Sada imamo dosta vremena da razmislimo šta je to što želimo sa sobom i u regionu i da ubrzano radimo pre svega na napretku naše ekonomije, to je ono što je strašno važno - rekao je Vučić. 

 

Ostavite komentar