Vesti > Politika

KURTI i dalje po svom: Daleko smo od FORMIRANJA ZSO

Bilo kakvo sprovođenje tih sporazuma ne može biti u suprotnosti sa ustavom i zakonom, izričit je on

Izvor: K1info/Tanjug

19/03/2023 > 08:37

podeli vest:

KURTI i dalje po svom: Daleko smo od FORMIRANJA ZSO
Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ


Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je u Ohridu da su u toku razgovori o Zajednici srpskih opština (ZSO), ali da treba još mnogo vremena da bi se došlo do konačnog zaključka.

On je ponovio da u ustavu tzv. Kosova ne postoje opštine formirane na osnovu nacionalne i etničke pripadnosti.

- U aneksu piše odmah da počinjemo sa razgovorima o samoupravi srpske zajednice. Srpska zajednica i Zajednica srpskih opština nisu ista stvar. Ti razgovori su u toku, već smo ih počeli, ali treba još mnogo da bismo došli do konačnog zaključka - rekao je Kurti sinoć posle 13-časovnih razgovora se predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Na pitanje novinara da li će početi sa formiranjem ZSO, Kurti je odgovorio da u  sporazumu, koji je potpisao bivši premijer privremenih institucija u Prištini, nije reč o ZSO, nego o ''zajednici opština sa većinskim srpkim stanovništvom''.

- Ne postoje na Kosovu opštine po nacionalnoj pripadnosti. Opštine pripadaju građanima i predlog bivšeg finskog predsednika  Ahtisarija je takav da je opština veoma jaka na Kosovu. Građanin Kosova ne može bez opštine, takva je arhitektura i struktura Ahtisajevog predloga. Neke od opština imaju i veće nadležnosti u okviru pozitivne diskriminacije i zato naš ustav, koji kao suštinu ima Ahtisarijev predlog, ne dozvoljava da se omalovažava opština - rekao je Kurti.

On je dodao da član 10 Osnovnog sporazuma, koji, kako tvrdi, ''podrazumeva de fakto međusobno priznanje između Kosova i Srbije'', znači da će se sprovesti svih 39 sporazuma, a u okviru tih sporazuma su i oni iz 2013. i 2015. godine.

- Ali bilo kakvo sprovođenje tih sporazuma niti može, niti mora da bude u suprotnosti sa našim ustavom i zakonom - naveo je, pored ostalog, Kurti.

On je rekao i da se na KiM što pre mora pokrenuti rešavanje pitanja nestalih osoba i da na toj teritoriji ima trenutno 1.617 nestalih, od kojih su, kako kaže "ogromna većina Albanci, ali ima i Srba i Roma".

- Prošle godine 18. avgusta, mi smo se dogovorili o jednom tekstu sporazuma što se tiče nestalih osoba, ali nažalost taj dan predsednik Srbije to nije hteo da potpiše, baš kao ni danas - rekao je Kurti.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar