Vesti > Politika

Vučić ZADOVOLJAN po završetku razgovora u Ohridu: DOGOVOR postignut, PRIORITET formiranje ZSO

Ono što je večeras dogovoreno postaće deo pregovaračkog okvira

Izvor: K1info

18/03/2023 > 23:00 >> 23:47

podeli vest:

Vučić ZADOVOLJAN po završetku razgovora u Ohridu: DOGOVOR postignut, PRIORITET formiranje ZSO
Foto: Instagram


Dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu pod okriljem Evropske unije trajao je preko 11 sati, a u fokusu sastanka je bila finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Po završetku sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i zvaničnicima EU - visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, građanima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 - Bio je dan u kojem je trebalo da dogovorimo implementacioni plan. Postigli smo nekakav dogovor, zadovoljan sam zbog toga. Nekoliko tačaka će postati deo dogovora za obe stane i za Beograd i Prištinu - rekao je  Vučić po završetku maratonskih razgovora.

- Za nas od značaja kao prioritetna  obaveza stavljeno formiranje ZSO i to u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga, nisam ni danas ništa potpisao, stavio sam do znanja šta su crvene linije, ali napravljen pomak u konstruktivnoj atmosferi - dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da će ono što je dogovoreno postati deo pregovaračkog okvira.

- Danas je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, nekakav dogovor smo postigli. Ovo neće biti sve, ali ovih nekoliko tačaka smo dogovorili i one će postati deo pregovarčkog okvira, za obe starne. I za Beograd i Prištinu, i Evropski savet kako smo očekivali doneće odluku da to postane deo pregovaračkog okvira. 

Evropska unija će, kako je istakao Vučić, ocenjivati svaku stranu iz dogovora posebno, u smisli provere onoga šta je ko uradio u skladu sa sporazumom.

- EU će procenjivati koliko je ko uradio iz implentacionog plana koji će sasvim sigurno morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakva. U implementacionom planu, osim ove važne tačke da će to biti deo gde smo primili k znanju činjenicu da će EU da to stavi kao sastavni deo našeg pregovaračkog okvira i jedne i druge strane i da će se to ceniti nezavisno za svaku od strana, koliko je šta uradila, za nas je od velike važnosti da je kao prioritetna obaveza stavljeno formiranje ZSO u skladu sa prethodno potpisanim sporazumima u okviru dijaloga.

Predsednik Srbije je ocenio da će implemetacioni plan morati da bude nadograđen.

- Zbog toga sam zaista zadovoljan, još se govori o nestalim osobama i priča o donatorskim konferencijama, ali to će zavisiti od toga jer će implentacioni plan sasvim sigurno morati da se nadograđuje.

On je posle trilateralnih razgovora u Ohridu rekao da je napravljen plan i da će sutra predstaviti svaki tačku dogovora.

- Od ponedeljka primam članove poslaničkih grupa u Skupštini, pred nama je ozbiljan posao. Verujem da će prištinska strana krenuti da ispunjava ZSO, to je ono na čemu insistiraju - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se ništa nije završilo večeras već da, kako je rekao, tek počinje.

 

Ostavite komentar