Vesti > Politika

Teško da će na Ohridu biti postignut CELOKUPAN sporazum Beograda i Prištine

Formiranje ZSO nije kompromis, to je obaveza koju prištinska strana nije ispunila, podseća Grubješić

Izvor: K1info/Tanjug

14/03/2023 > 22:26

podeli vest:

Teško da će na Ohridu biti postignut CELOKUPAN sporazum Beograda i Prištine
Foto: Tanjug


Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić izjavila je da ne očekuje da će biti postignut celokupan sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na Ohridu, gde je najavljeno da će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Grubješić je za Tanjug rekla da je ostalo još mnogo toga da se završi oko sporazuma Beograda i Prištine i dodala da ne očekuje da će biti postignut u celosti 18. marta na Ohridu.

- Ne znamo kakve su pozicije Beograda i Prištine oko plana implementacije do detalja, znamo šta nije prihvatljivo za srpsku stranu i to je maksimum o čemu možemo da govorimo. Ako se sve to u teoriji i idealnoj situaciji rešilo i ako Ohrid bude to mesto, onda svaka čast posrednicima, ali ja imam zadršku da to tako brzo može da se uradi - rekla je ona.

Komentarišući predviđanja o rokovima do kada sporazum između Beograda i Prištine mora da se postigne, navodi da to nije od presudne važnosti i da je mnogo važnije da se ovoga puta sve što bude dogovoreno ispuni, inače ćemo, kako dodaje, imati reprizu Briselskog sporazuma.

Na pitanje šta znači ''vin-vin'' situacija za Beograd i Prištinu po pitanju sporazuma, Grubješić je podsetila da je visoki zvaničnik SAD Derek Šole to objasnio rečima da će svako morati da se odrekne nečega da bi se postigao sporazum.

Dodala je da se traži način da se postigne sporazum, ali da ne misli da bi kompromis bio formiranje Zajednice srpskih opština, jer je to, ističe, nedovršeni posao i obaveza koju nije ispunila prištinska strana.

- Normalizacija odnosa Beograda i Prištine nije događaj nego proces. Sve i u idealnoj situaciji i da je Ohrid mesto gde će se postići sporazum, ne može da se kaže da smo normalizovali odnose. Čak i kad se u perspektivi postigne sporazum, sigurno nećemo preko noći postati najbolji prijatelji. Ali je cij da se odnosi normalizuju do nivoa da se normalizije život - rekla je Grubješić.

Dodala je da "ni u slovu, ni u duhu" sporazuma EU nema kapitulacije, već normalizacije odnosa dve strane.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar