Vesti > Politika

Eskobar o ZSO: BIĆE, samo ne znamo tačno KADA I KAKO

Što se tiče članstva Kosova u UN, mislim da bi to donelo bržu integraciju u EU, ne samo Kosova i Srbije, već i celog regiona

Izvor: K1info/Tanjug

16/03/2023 > 10:51 >> 12:24

podeli vest:

Eskobar o ZSO: BIĆE, samo ne znamo tačno KADA I KAKO
Foto: Tanjug/Zoran Stanić


Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je svrha njegove posete da radi sa političkim vođama u regionu kako bi se potražili načini na koji se može unaprediti i krenuti dalje sa predlogom evropskog sporazuma.

- Iz perspektive SAD mi smatramo da ovaj sporauzm daje jedne od  najboljih mogućnosti da se region pokrene napred i da stvori mirne uslove za sve ljude koji žive u regionu - rekao je Eskobar na konferenciji za medije, nakon jučerašnjih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. 

- Želimo da obe strane budu ozbiljne u traženju ovih mogućnost da budu konstruktivne i feksibilne i da imaju viziju i da iskoriste ovu priliku koja im se pruža, ne samo Evropa već i SAD i transatlantska zajednica u celini - kazao je Eskobar.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan kaže da da je evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznanju.

Nakon dvodnevne posete Beogradu tokom koje je razgovorao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, Eskobar je rekao da su njegova očekivanja da će dva lidera moći da čuju jedan drugoga. 

- Oni treba da razgovaraju kako da se ide dalje ka potpisivanju sporazuma. Da razmišljaju kako da se prevaziđu prepreke i da sa tog sastanka izađu shvativši da će se to nastaviti dok to ne rešimo. Naša očekivanja su sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznanju - poručio je Eskobar.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Dodao je da je američka pozicija da je Kosovo nezavisna zemlja sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom i da veruju da bi međusobno priznanje bilo od koristi za ceo region.

- Što se tiče članstva Kosova u UN, mislim da bi to donelo bržu integraciju u EU, ne samo Kosova i Srbije, već i celog regiona. Ciljamo procese koji će ceo region približiti Evropi - istakao je Eskobar.

Kad će ZSO? 

- Kada o tome govorim kao o zahtevu, ne bih da time izazivam konfrontaciju ili da to postavljam kao izazov. Činjenica je da se ZSO javlja u Briselskom sporazumu, deo je zaključaka Evropskog saveta i deo je politike SAD. Ona će se ostvariti, samo je pitanje koliko će se to brzo desiti, a drugi deo je koji će model biti primenjen - rekao je Eskobar.

Foto: Tanjug/Zoran Stanić

 

Kazao je da je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak naveo više različitih primera kako taj tip zajednica funkcioniše u EU, kako bi dao prava manjinama da odlučuju o svojoj sudbini.

- Želeli bismo da jedan od tih modela služi i kao model za ZSO. U pogledu naših očekivanja ohridskog sastanka, želeli bismo da vidimo što veće učešće Srba na kosovskim izborima uključujući i njihovo učešće kao kanditataŽeleli bismo da vidimo političke vođe iz srpske zajednice na KiM i nadamo se da ćemo shvatiti šta je njima potrebno kako bi učestvovali u demokratskom procesu - dodao je on.

Srbi na KiM da se vrate u institucije

Eskobar je poručio da bi voleo da se Srbi na KiM vrate u sve kosovske institucije.

- Želeli bismo da Srbi učestvuju odmah u svim zajedničkim institucijama. Ja želim od njih direktno da čujem šta im je potrebno - rekao je Eskobar.

Istakao je da je njegov stav ne samo da Srbi učestvuju 23. aprilu na kosovskim izborima kao kandidati već da se vrate i, kako je rekao,  nastavnici, sudije, policajci i ostali i da učestvuju u kosovskim institucijama.

- Želeo bih da vidim šta mi na sastanku (18. marta) u Ohridu možemo učiniti da do toga dođe - dodao je Eskobar.

 

Ostavite komentar