Vesti > Beograd

Sabirajmo se, POTREBNI smo JEDNI DRUGIMA: Patrijarh Porfirije se posle Spasovdanske litije obratio građanima

Spasovdanska litija je krenula oko 18.30 časova

Izvor: K1info

25/05/2023 > 18:51

podeli vest:

Sabirajmo se, POTREBNI smo JEDNI DRUGIMA: Patrijarh Porfirije se posle Spasovdanske litije obratio građanima
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


 Spasovdanska litija zavšena je večeras, posle služenja molebana i besede patrijarha Porfirija, unošenjem moštiju svetog Nikolaja Srpskog u Hram svetog Save.

Okupljeni građani su ušli u Hram kako bi se pomolili i celivali mošti srpskog svetitelja.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u  Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju.

Spasovdanska litija sa velikim brojem vernika stigla je nešto pre 20 časova do Hrama svetog Save, gde je počeo moleban za mir, blagoslov i isceljenje, decu i srpski narod.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Posle molebana, patrijarh se u besedi obratio vernicima.

Patrijarh Porfirije poručio je da u ovim vremenima moramo da se držimo zajedno.

Patrijarh je rekao da je upravo Hram svetog Save naša "lična karta" i da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije.

On se u besedi osvrnuo i na nedavne tragedije i naglasio da se moramo štititi međusobno od zla.

- Tehnika i veštine pomažu, ali ne spasavaju i suštinska pitanja o radosti i  tuzi ostaju bez konačnog odgovara - poručio je patrijarh.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Kako je rekao, niko nam ništa ne može sve dok se okupljamo u veri.

- Svi smo potrebni jedni drugim, moramo se okupljati oko svetinja - poručio  je patrijarh i dodao da su različitosti dobre, jer se moramo dopunjavati kako  bismo pobedilo zlo.

Takođe, istakao je da treba da se pomirimo, a ne svađamo, kao i da je KiM naše srce i da moramo da ga sačuvamo kao deo Srbije. 

- Sabirajmo se, potrebni smo jedni drugima - rekao je Porfirije i naglasio da moramo svi da budemo bolje.

Spasovdanska litija, koja se kretala od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, do ugla ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde je održan pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja, koji služi patrijarh Porfirije.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Spasovdanska litija krenula je oko 18.30 sati od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, u prisustvu crkvenih velikodostojnika i velikog broja građana.

Programom je predviđeno da litija zastane na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja. 

Patrijarh Porfirije priključio se Spasovdanskoj litiji od Vaznesenjske crkve do Hrama svetog Save, koja je uz njegov blagoslov i zvanično počela oko 19.00 časova.

Veliki broj crkvenih velikodostojnika i građani su u litiji krenuli prema Vračaru nešto posle 18.30 časova od Vaznesenjske crkve centralnim beogradskim ulicama.

Litiji prisustvuje veliki broj episkopa, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Sa građanima su u litiji i ministri Nikola Selaković, Miloš Vučević,  graonačelnik Aleksandar Šapić...

Litija će zastati na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će patrijarh  Porfirije služiti pomen stradalim učenicima, mladima stradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja. 

Litija predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog će preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban za i obratiti se vernom narodu.

Danas su na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama i dvoje njegovih stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta.

Krst prestoničkim ulicama i trgovima nosi Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja, navela je SPC.

Već oko 18 časova ispred Vaznesenjske crkve u Beogradu okupio se veliki broj građana kako bi učestvovali u Spasovdanskoj litiji.

Građani su pred početak litije rekli da je veoma važno i značajno što su u ovom trenutku u Beograd stigle mošti svetog vladike Nikolaja, koje su simbol pomirenja, mira i ljubavi. 

Stariji gospodin koji je došao na litiju rekao je za Tanjug da čestita svim Beograđanima slavu i poželeo je da se danas svi zajedno okupe, kako bi svi bili složni i živeli u miru i ljubavi.

Ispred crkve se okupio i veliki broj mladih koji su poželeli svima srećnu slavu i istakli da je porodica u ovim vremenima najznačajnija za opstanak i da je veoma važno da negujemo porodične vrednosti.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Jedna Beograđanka je izjavila da joj je velika čast što će mošti svetog vladike Nikolaja biti na čelu kolone i što će biti u Beogradu sve do nedelje, kako bi građani mogli da se pomole.
 

 


 

Ostavite komentar