Vesti > Srbija

MOĆNE REČI starešine Vaznesenjske crkve pred Spasovdanku litiju: UTEHA NAM JE DANAS SVIMA POTREBNA

Liturgija u Vaznesenjskoj crkvi počinje u 9 sati, nakon čega će uslediti rezanje slavskog kolača, dok će u 19 sati krenuti Spasovdanska liti

Izvor: K1info/Tanjug

25/05/2023 > 08:45

podeli vest:

MOĆNE REČI starešine Vaznesenjske crkve pred Spasovdanku litiju: UTEHA NAM JE DANAS SVIMA POTREBNA
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom, Grad Beograd danas obeležava svoju slavu Spasovdan. 

Liturgija u Vaznesenjskoj crkvi počinje u devet sati, nakon čega će uslediti rezanje slavskog kolača, dok će u 19 sati krenuti Spasovdanska litija. 

- Svim našim sugrađanima čestitam slavu Beogradu. Danas slavimo Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje, na taj način što počinjemo sa svetom arhijerejskom liturgijom u devet časova. Posle toga ćemo biti u slavskom raspoloženju pošto su mošti Svetog vladike Nikolaja u našem hramu, ljudi dolaze u većem broju i očekujemo da će i u toku dana dolaziti sve do početka litije u 19 časova, kada će mošti krenuti ka Hramu Svetog Save - rekao je za Tanjug otac Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu.

Kako je kazao, to je posebnost ovogodišnje litije, ali inače na Spasovdan uvek očekujemo veliki broj Beograđana koji pre svega dolaze na litiju, ali i tokom dana. 

Uobičajenom trasom će se ići kao i svake godine. 

- Danas praznujemo momenat kada se Hristos vazneo na nebo 40 dana posle Hristovog vaskrsenja, slavimo Vaznesenje. Današnji dan usled tragičnih događanja je važan jer nam je uteha svima potrebna i mi ćemo se utešiti kroz molitvu i osetiti da život i svet u kome živimo nije jedina ljudska realnost. Mi verujemo u vaskrsenje mrtvih i život posle smrti - rekao je otac Arsenijević.

Podsetio je da će mošti Svetog vladike Nikolaja biti do nedelje izložene u Hramu Svetog Save.

- Važno je da se danas oseti naša sabornost, da smo zajedno u želji da svima bude dobro - rekao je otac Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve. 

Ostavite komentar