Vesti > Beograd

Šta ima NOVO u IZGRADNJI METROA? Ima, dosta toga

Na Makiškom polju u toku su radovi na nasipanju terena za izgradnju glavnog depoa

Izvor: K1info/Tanjug

24/05/2023 > 15:40

podeli vest:

Šta ima NOVO u IZGRADNJI METROA? Ima, dosta toga
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Izgradnja prvih stanica metroa, na Banovom brdu, trebalo bi da počne do kraja godine, a očekuje se i potpisivanje ugovora o izgradnji depoa budućeg metroa, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Na Makiškom polju u toku su radovi na nasipanju terena za izgradnju glavnog depoa, a Vesić podseća da su prvi radovi počeli u decembru 2021. godine, kao i da je rok za nasipanje 2024. godina. 

- Ali, već je na nekim delovima nasipanje završeno i očekujemo potpisivanje ugovora o izgradnji depoa. Kada se završi nasipanje, počinje da se gradi depo u kojem će biti smešteni svi vozovi - rekao je Vesić za  Pink.

Kopanje tunela za prve dve linije metroa trebalo bi da počne 2025. godine, a planirane su tri linije: Makiš - Mirijevo, Mirijevo - Bežanija i Bežanija - Banjica.

Prvobitno planirana stanica Manjež biće sada blizu Slavije u Kralja Milana, dok će ranije planirana stanica u Makenzijevoj biti u Karađorđevom parku, gde će imati vezu sa stanicom BG voza, pa će tu biti omogućeno presedanje. 

- Na liniji dva imali smo dve stanice, Blok 18 i Sava Centar, ali sada se projektuje nova stanica, umesto te dve, i ona će biti na uglu Ulice Vladimira Popovića i Bulevara Zorana Đinđića. I stanica kod Arene, pomerena je ka Ulici Antifašističke borbe - precizirao je Vesić.

Prva linija trebalo bi da bude gotova 2028. godine, a druga 2030.

- Kada BG voz bude produžen do Surčina, do Nacionalnog stadiona i aerodroma, kao i do Obrenovca, i kada budemo uveli više polazaka iz Lazarevca, Sopota, Mladenovca i Barajeva i kada počnu da rade prve dve linije metroa tada ćemo imati više od 80 odsto javnog prevoza koji će biti na šinama - naveo je Vesić.

Foto: JKP Beogradski metro i voz

 

On je istakao da se očekuje da do kraja godine počne počne izgradnja prvih stanica metroa na Banovom brdu.

- Tu je najteže, jer je tu stenska masa, koja je najteža i najzahtevnija i zato će se te stanice prve raditi - pojasnio je Vesić.

Biznis menadžer u kompaniji Pauer Čajna, koja izvodi radove na nasipanju terena, Jun Fang izrazio je uverenje da će taj posao biti završen i pre roka, odnosno pre decembra 2024. godine, dodajući da je svaki dan angažovano oko 200 radnika, koji daju sve od sebe da ispune beogradski san o metrou.

Izgradnja Beogradskog metroa najveći je infrastrukturni projekata u prestonici, vredan 4,6 milijarde evra.

 


 

 

Ostavite komentar