Vesti > Beograd

Ovo je TRASA KRETANJA Spasovdanske litije: Centar Beograda biće VEČERAS BLOKIRAN, okupljanje u 18 sati

Patrijarh Porfirije građanima će se obratiti kod Hrama Svetog Save

Izvor: K1info

25/05/2023 > 10:40

podeli vest:

Ovo je TRASA KRETANJA Spasovdanske litije: Centar Beograda biće VEČERAS BLOKIRAN, okupljanje u 18 sati
Foto: K1info/google maps


Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom koja će proći centralnim gradskim ulicama, Beograd će danas obeležiti svoju slavu. 

Na čelu Spasovdanske litije, koja će se kretati gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja.

Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo.

- Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, da bi njegov dolazak obradovao mnoge i doneo utehu - rekao je vikar patrijarha za RTS.

Okupljanje u 18 sati na Terazijama

Srpska pravoslavna crkva pozvala je sve one koji žele danas, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg da uzmu učešće u Spasovdanskoj litiji, da se od 18 časova okupe u Ulici kralja Milana, na potezu od Terazija do raskrsnice sa Ulicom Miloša Velikog, i da na licu mesta poslušaju uputstva organizatora.

Pomen nastradalima u školi 

Programom je predviđeno da litija krene u 19 časova, zastane na uglu Ulica kralja Milana i kralja Milutina, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja. 

- S verom i molitvom, uz Svetog vladiku Nikolaja, koračajmo beogradskim ulicama radi isceljenja duše i tela, osvećenja ulica i trgova i za mir među ljudima - saopštila je SPC.

 

Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu.

- Posle toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelje - rekao je vikar patrijarha.

Trasa kretanja litije

Kako je saopšteno iz JKP GSP doći će do povremenog zaustavljanja vozila gradskog prevoza koja se nalaze na trasi litije.

Trasa: Admirala Geprata (početak litije ispred crkve Svetog Vaznesenja) - Kneza Miloša - Kralja Milana - Trg Slavija (gde je planirano jedino zaustavljanje) - Bulevar oslobođenja - Svetosavski plato.

Tokom kretanja litije, neće biti izmena u saobraćanju vozila javnog gradskog prevoza, već će ona biti kratko zaustavljana.

Ostavite komentar