Vesti > Beograd

Za SPASOVDAN - SLAVU Grada Beograda LITIJA kreće od Vaznesenjskog do hrama Svetog Save

Na čelu povorke biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva

Izvor: K1info/Tanjug

23/05/2023 > 18:15

podeli vest:

Za SPASOVDAN - SLAVU Grada Beograda LITIJA kreće od Vaznesenjskog do hrama Svetog Save
Foto: Youtube PrintScreen/NOVA RS


Srpska pravoslavna crkva obeležava gradsku slavu Vaznesenje Gospodnje, Spasovdan, u četvrtak litijom od Vaznesenjskog do hrama Svetog Save. U hramu Svetog Save patrijarh srpski Porfirije služiće moleban i obratiće se okupljenima.

Kako se navodi na sajtu SPC, ovogodišnja slava glavnog grada Beograda, Vaznesenje Gospodnje i tradicionalna Spasovdanska litija, zbog stradanja i gubitaka života mladih ljudi u gradskim opštinama Vračar i Mladenovac biće u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog "Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima".

Na čelu litije, koja će gradskim ulicama od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama krenuti 25. maja u 19 časova, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.

Kako se navodi, prethodnog dana, 24. maja, svete mošti vladike Nikolaja biće prenete u valjevski Saborni hram, odakle će posle molebana svečano u pratnji episkopa valjevskog Isihija krenuti ka Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, gde će biti dočekane u večernjim časovima pred praznično bdenje.

U Vaznesenjskom hramu mošti će biti i na sam dan praznika da bi u večernjim časovima u svečanoj Spasovdanskoj litiji bile prenete do hrama Svetog Save, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti moleban i besedom se obratiti okupljenom narodu.

 

 

 

Ostavite komentar