Sport > Ostali sportovi

NAJPOZNATIJI SVETSKI TAKMIČARI opisali su KAKO IZGLEDA PAD sa GP motora prilikom "hajsajda"

U pitanju je vrsta nesreće koju karakteriše iznenadna i nasilna rotacija motocikla oko svoje duže ose

Izvor: K1info

17/12/2022 > 20:46

podeli vest:

NAJPOZNATIJI SVETSKI TAKMIČARI opisali su KAKO IZGLEDA PAD sa GP motora prilikom "hajsajda"
Foto: Youtube PrintScreen


Hajsajd predstavlja jedan od najopasnijih trenutaka tokom moto trka. Hajsajd nastaje kada zadnji točak izgubi bočno prijanjanje, a zatim ga nasilno povrati, i može se desiti ukoliko blokira zadnji točak, ili kod blokade motora i otkačinjanja lanca. Pad prilikom hajsajda je opasniji jer vozač često biva izbačen preko motora i nađe se nađe na putu njegovog kretanja. Mark Markes je bukvalno bio katapultiran sa svoje Honde u Indoneziji ove godine.

Moto GP vozači i legende padoka ispričali su za BT Sport kakav je zaista osećaj prilikom hajsajda, i pokušali da dočaraju taj osećaj užasa…

Fabio Kvartararo: - To je najopasnija nesreća koju možete imati u Moto GP-u. Jednom sam sleteo na noge i slomio obe kosti.

Rendi Mamola: - Dešava se u deliću sekunde. Ti si kao lik iz crtanog filma koji pokušava da se uhvati za nešto.

Džon Mekginis: - Ne postoji način da ulepšate hajsajd. Najgore je čekanje na udarac dok letite kroz vazduh.

U Oulton Parku sam slomio kuk - bio je to zaista amaterski udes. Pao sam na kuk, slomio butnu kost, bilo je užasno. Imam tri velika šrafa u kuku koji me zimi svakodnevno podsećaju na to.

Nije bezbedno - trke nisu bezbedne. Verujemo da je bezbedno, mislimo da je bezbedno jer imamo tehnologiju vazdušnih jastuka.

Aleš Espargaro: - Lako može da vam se dogodi hajsajd, pogotovo ako je staza klizava. Najgore je kada padnete na sredini staze i motor vas udari. U tom slučaju teško je zaštiti vozača.

Džek Miler: - Samo te lansira na Mesec. Nije zabavno. Dok letite sa sedišta, osećate kako se aktivirao vazdušni jastuk u kombinezonu. To vam malo olakšava kada udarite o asfalt.

Najl Mekenzi: - Sve se dešava kao u usporenom snimku. Nije kao, "tras, pao si". Vaš misaoni proces se usporava. Ponekad se završi dobro, ponekad ne.

 

Ostavite komentar