Sport > Ostali sportovi

PETNAESTOM POBEDOM Maksa Ferstapena ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA SEZONA u Formuli 1

Šarl Lekler je drugim mestom osvojio naslov vicešampiona sa samo jednim poenom prednosti ispred Serhia Pereza

Izvor: K1info

20/11/2022 > 16:38

podeli vest:

PETNAESTOM POBEDOM Maksa Ferstapena ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA SEZONA u Formuli 1
Foto: tanjug/AP Photo/Hussein Malla


Kockanje u ekipi Ferari ovog puta se isplatilo - jednim odlaskom u boks Šarl Lekler je uspeo da sačuva prednost ispred vozača Red Bula Serhia Pereza i prođe kroz cilj kao drugoplasirani, što mu je automatski obezbedilo i drugu poziciju u generalnom plasmanu vozača.

Slično kao i tokom godine, Ferstapen je bio daleko bolji od konkurenata, uspevši da ostvari 15. rekordnu pobedu u sezoni 2022.

Holanđanin, koji je osvojio drugu uzastopnu titulu još na trci u Japanu, sada ima 35 pobeda u karijeri pošto je treći put trijumfovao na stazi Jas Marina.

Serhio Perez morao je da se zadovolji trećim mestom, što predstavlja nastavak neslavne tradicije ekipe Red Bula koja nikad nije osvojila prva dva mesta u generalnom plasmanu vozača.

Trku nije završio Luis Hamilton koji je dugo držao četvrto mesto, ali je na kraju morao da ode u boks zbog kvara na hidraulici. Britancu je ovo prva godina otkako vozi u Formuli 1 da nije uspeo da ostvari nijednu pobedu, a četvrtu poziciju na kraju je osvojio vozač Ferarija Karlos Sainc. Peti je bio prošlonedeljni pobednik Džordž Rasel koji je tokom trke dobio kaznu od 5 sekundi, a šesti Lando Noris iz Meklarena.

Esteban Okon i Lens Strol završili su kao sedmi i osmi, dok su Daniel Rikardo i Sebastijan Fetel uzeli poslednje poene.

Titulu u konkurenciji konstruktora odavno je osvojio Red Bul, Ferari je drugi, a ekipa Mercedesa je zauzela treće mesto.

Od trkanja se oprostio nemački vozač, četvorostruki svetski prvak Sebastijan Fetel, koji je ranije tokom godine najavio da će na kraju sezone otići u penziju. Fetel je od 2007. do 2022. vozio 299 trka za ekipe Zauber, Toro Roso, Red Bul, Ferari i Aston Martin. Ostvario je 53 pobede i 57 pol pozicija, a titule je osvajao sa ekipom Red Bula u sezoni 2010, 2011, 2012. i 2013. Poslednji trijumf ostvario je 2019. u Singapuru. Publika je ovacijama ispratila jednog od najomiljenijih vozača koji se emotivnim obraćanjem oprostio od svojih fanova. Hvala za sve, Seb!

 

Ostavite komentar