Sport > Fudbal

Ako KATAR zaista pobedi 1:0, svetski fudbal je jedan OBIČNI RIJALITI

Počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu, uživajte narednih mesec dana

Izvor: K1info/Tanjug

20/11/2022 > 15:50

podeli vest:

Ako KATAR zaista pobedi 1:0, svetski fudbal je jedan OBIČNI RIJALITI
Foto: Tanjug/AP Photo/Julio Cortez


Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, 22. po redu, bez dileme drugačije od svih prethodnih, počinje danas od 17 sati utakmicom između selekcije domaćina i Ekvadora.

Brojni skandali dogodili su se pred Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, koje počinje danas, a tvrdnje Engleza da je namešten meč na Mundijalu zasenile su sve ostale.

Naime, kako je ekskluzivno objavio "Dejli mejl" pre neki dan, čelnici Katara podmitili su sedmoricu reprezentativaca Ekvadora da izgube na otvaranju Mundijala.

Navodno, rezultat meča bi trebalo da bude 1:0 za domaće, da pogodak bude postignut u drugom poluvremenu, a cifra o kojoj se priča da je Katar spreman da plati Južnoamerikancima jeste 7,4 miliona dolara. Pet insajdera iz Katara i Ekvadora potvrdilo je istinitost ove priče. Ako zaista bude sve tako, to je potvrda da je svetski fudbal jedan VELIKI RIJALITI.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eddie Keogh/The FA

Engleska reprezentacija

Ipak, daostavimo spekulacije i okrenemo se činjenicama.

Prvi put u istoriji najbolji fudbaleri sveta boriće se za titulu šampiona u novembru i decembru, takođe prvi put u arapskom svetu, a drugi put na tlu Azije, nakon šampionata u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Finale je na programu 18. decembra, na Nacionalni dan zemlje domaćina, a titulu brani Francuska, koja je pre četiri godine u Rusiji osvojila trofej pobedom protiv Hrvatske 4:2.

Treći put na Mundijalu će igrati Srbija, a ukupno 13. put ako se uzme u obzir nastup država čiji je Srbija bila deo.

Sve je počelo 1930. godine u Montevideu, u Urugvaju, kada je reprezentacija Kraljevina Jugoslavije sastavljena samo od srpskih igrača stigla do polufinala, a poslednji put, pre četiri godine u Rusiji, srpski tim nije prošao u nokaut fazu.

Upravo to je i glavni cilj u Kataru, što je više puta rekao i selektor Dragan Stojković Piksi, a posle je "sve moguće", pogotovo što je grupa veoma zahtevna - Brazil, Kamerun i Švajcarska.

Srbija prvi meč igra 24. novembra protiv Brazila, četiri dana kasnije sledi duel protiv Kameruna, a grupnu fazu završava 2. decembra protiv Švajcarske.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Fudbaleri Srbije pred put

Ukoliko prođe u nokaut fazu, u osmini finala "ukrstice" sa grupom H u kojoj su Portugal, Urugvaj, Gana i Južna Koreja. Dakle, postoji šansa da se Srbija ponovo sretne sa Portugalom, ekipom koju je na fantastičan način pobedila u Lisabonu 2:1 i izborila direktan plasman na finalni turnir.

Mundijal u Kataru je poslednji sa 32 selekcije, jer će od sledećeg koji će 2026. godine zajednički organizovati SAD, Kanada i Meksiko, na finalnom turniru nastupiti čak 48 reprezentacija.

Prema prognozama stručnjaka i bukmejkera glavni favorit je Brazil, koji čeka titulu 20 godina, a zatim slede Francuska, Argentina i Nemačka, dok bi Srbija mogla da bude najprijatnije iznenađenje šampionata.

Brazil je rekorder sa pet titula, Italija i Nemačka imaju po četiri, Argentina, Francuska i Urugvaj po dve, a Engleska i Holandija po jednu titulu. Da li je došao trenutak za devetog šampiona?

 

 

 

Ostavite komentar